Kraljevna nevjesta (1987)

THE PRINCESS BRIDE (Originalni naziv)

komedija avantura fantastika

"Kraljevna nevjesta" je staromodna američka bajka ekranizirana prema romanu W. Goldinga

 
Režija: Rob Reiner
Scenarij: William Golding
Uloge: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Chris Sarandon, Christopher Guest, ...

Filmografija

Maštovit i duhovit scenarij napisao je William Golding prema vlastitome romanu, a redatelj je svestrani Rob Reiner, komičar koji se dokazao i kao svestrani glumac i kao filmski i televizijski redatelj (dva Emmyja za "All in the Family"), i kao producent (utemeljitelj Castle Rock Productions).

Dobri djedica (P. Falk) čita bolesnome unuku (F. Savage) bajku koju je njemu čitao njegov djed, a njemu njegov otac. Lijepa Buttercup (R. Wright Penn) zaljubi se u lijepoga kućnoga slugu Westleya (C. Elwes). Mladić odlazi na more da bi zaradio novac za vjenčanje, ali ga negdje putem ubiju gusari. Barem je takva vijest stigla do djevojke koja se nakon toga zaruči za kraljevića Humperdincka (C. Sarandon) iako je svjesna da ga nikada neće moći zavoljeti. Buduću kraljicu otme neobična trojka probisvijeta i odvodi u zemlju preko sedam mora i sedam gora. Otimačima je za petama strašni Crni osvetnik koji spašava ljepoticu. Pokazuje se da je riječ o njezinoj mladenačkoj ljubavi kojoj su gusari ipak poštedjeli život. No prava pustolovina tek započinje...

Ekranizacija legendarnoga pikaresknog romana Williama Goldmana četvrti je Reinerov film u kojemu je pokazao svu širinu svoga dara. Topla i duhovita, zabavna i tečno ispričana bajka, namijenjena je cijeloj obitelji i podjednako dobro funkcionira danas kao i kad je snimljena. Izvrsna glumačka ekipa na čelu s Caryjem Elwesom (Robin Hood: Muškarci u tajicama, X-files), Robin Wright Penn (Forrest Gump, She's So Lovely) i Mandyjem Patinkinom (Ragtime, Dick Tracy), uz sudjelovanje Billyja Cristala i Andyja the Gianta, izvodi nezaboravne glumačke bravure.


Komentari (1)

Foto