Ljubavna prašina (2006)

ASK THE DUST (Originalni naziv)

melodrama

Sudbina spoji neuspješnog pisca i meksičku konobaricu u vezu s mnogo uspona i padova

Režija: Robert Towne
Scenarij: Robert Towne
Uloge: Colin Farrel, Salma Hayek, Donald Sutherland, Idina Menzel, Eileen Atkins...

Filmografija

Američki pisac talijanskog porijekla John Fante prve je, djelomično autobiografske romane, Wait Until Spring, Bandini i Ask the Dust, objavio krajem 1930-ih, međutim tek je sedamdesetih i osamdesetih godina, u velikoj mjeri zaslugom Charlesa Bukowskog koji je iznimno cijenio njegov spisateljski rad, stekao šire priznanjeNakon što je filmski adaptiran Wait Until Spring, Bandini, uslijedila je i adaptacija Ask the Dust, čiji je scenarij Robert Towne, jedan od najprestižnijih hollywoodskih scenarista, napisao još 1990., ali ga je uspio realizirati tek 2006.

Opširnije

Los Angles, 1933., doba velike ekonomske krize. Mladi pisac Arturo Bandini (Colin Farrell), prvi u svojoj obitelji talijanskog podrijetla rođen u Americi, stiže u 'grad snova' vjerujući da će postati slavan književnik. Međutim, uskoro ostaje bez novca i jedva sastavlja kraj s krajem, kad upozna privlačnu meksičku konobaricu Camillu Lopez (Salma Hayek) koja se želi udati za Amerikanca i tako pobjeći od američkog rasizma spram Meksikanaca. Iako se odmah svide jedno drugom, veza Artura i Camille puna je uspona i padova...

Scenarist Robert Towne je američkog pisaca talijanskog porijekla Johna Fantea upoznao još 1974. dok je Roman Polanski prema njegovom, kasnije Oscarom nagrađenom scenariju snimao "Kinesku četvrt", a iz tog susreta iznikla je i ideja o adaptaciji Fanteova romana.

Towne je jedan od najprestižnijih suvremenih hollywoodskih scenarista, a osim što je nagrađen Oscarom (i Zlatnim globusom) za "Kinesku četvrt", bio je još tri puta nominiran za Akademijin pozlaćeni kipić - kao scenarist "Posljednjeg zadatka" Hala Ashbyja, te kao koscenarist također Ashbyjeva "Hollywoodskog frizera" te filma "Greystoke: Legenda o Tarzanu" Hugha Hudsona. U najnovije doba, od njegovih scenarističkih projekata možemo izdvojiti "Nemoguću misiju 1 i 2", dok mu je najpoznatiji redateljski rad akcijski film "Tequila Sunrise". "Ask the Dust" četvrti je redateljski ostvaraj Roberta Townea (za sve je sam pisao scenarij), a riječ je o filmu pažljivo građene atmosfere i rekonstrukcije vremena i prostora zbivanja, koji se u velikoj mjeri oslanja na glumačke izvedbe velikih zvijezda C. Farrela (Specijalni izvještaj, Telefonska govornica, Aleksandar Veliki, Novi svijet, Poroci Miamija) i S. Hayek (Desperado, Frida, Bandidas). Zapaženu epizodnu ulogu tumači ugledni veteran D. Sutherland (MASH, Obični ljudi, Svemirski kauboji, Ponos i predrasuda).

Video

Foto

Komentari (0)
© 2008-2020 Moj Tv Portal d.o.o.
Impresum | Uvjeti korištenja | Kontakt

desktop verzija >