Moj rođak Vinny (1992)

MY COUSIN VINNY (Originalni naziv)

komedija kriminalistički

Neiskusni odvjetnik putuje u zabačeni gradić kako bi branio klijente optužene za ubojstvo

 
Režija: Jonathan Lynn
Scenarij: Dale Launer
Uloge: Joe Pesci, Marisa Tomei, Ralph Macchio, Mitchell Whitfield, Fred Gwynne, ...

Filmografija

Komedija cijenjenog britanskog scenarista, glumca i redatelja Jonathana Lynna (Ugledni gospodin, Narednik Bilko, Ubojica mekog srca), zacijelo najpoznatijeg kao potpisnika scenarija hvaljenih i kod nas rado gledanih humorističnih serija Da, ministre i Da, premijeru, nepretenciozno je, inteligentno, šarmantno, razigrano i vrlo zabavno ostvarenje, za ulogu u kojem je M. Tomei (Chaplin, Četiri sobe, Dobro došli u Sarajevo, Što žene žele, Bijes pod kontrolom) osvojila Oscara i MTV Movie Award.

Njujorški studenti Billy Gambini (R. Macchio) i Stan Rothenstein (M. Whitfield) odluče se zaustaviti na benzinskoj postaji u zabitom gradiću Wahzoou u Alabami. Nakon što se opskrbe hranom i pićem, prilikom čega Stan iz trgovine ukrade čokoladicu, prijatelji bezbrižno nastave vožnju, da bi ih ubrzo zaustavila policijska ophodnja. Ne znajući da je nakon njihova odlaska netko okrutno ubio prodavača u trgovini, Billy i Stan zaključe da su uhićeni zbog krađe čokolade, te spremno sve priznaju.

Vjerujući da je pred njim jednostavan i lako rješiv slučaj, šerif Dean Farley (B. McGill) smjesti ih u zatvor i obeća im brzo suđenje. Nakon što dozna da će biti optuženi zbog ubojstva, uspaničeni Billy telefonski poziv iskoristi da bi svoju majku angažirao da im pronađe odvjetnika. Donekle smiren saznanjem da će ih braniti njegov simpatični rođak Vincent "Vinny" Gambini (J. Pesci), Billy ne sluti da je Vinny potpuno neiskusan, nevješt i prilično ekscentričan, koji je tek iz šestog pokušaja postao član odvjetničke komore.

Vinny u Wahzoo stiže u pratnji svoje privlačne i temperamentne zaručnice Mona Lise Vito (M. Tomei). Proces protiv Billyja i Stana vodi strogi sudac Chamberlain Haller (F. Gwynne), s kojim se Vinny sukobi već prvog dana suđenja...


Komentari (1)

Foto