Batman (1992)

Batman: The Animated Series (Originalni naziv)

akcija animirani avantura

Avanture nezaustavljivog zaštitnika Gothama

 
Režija: Boyd Kirkland, Kevin Altieri
Scenarij: Bob Kane, Eric Radomski
Uloge: Kevin Conroy, Efrem Zimbalist Jr., Bob Hastings, Dick Grayson, Mark Hamill...

Filmografija

"Batman The Animated Series" američka je animirana serija emitirana u periodu imeđu 1992-1998 godine, bazirana na likovima strip kompanije DC. Serija se smatra najvjernijim prikazom Batmana i njegovog svijeta kao i najboljom crtanom serijom koja je rađena prema stripu. Serija je osvojila brojne TV nagrade od kojih su svakako najznačajnije 4 nagrade Emmy među kojima i ona za Izvanredni Animirani Program.

"Batman: The Animated Series" slovi kao jedna od najuspješnijih animiranih TV ekranizacija nekog superheroja.

Jedna od specifičnosti serijala je da su kreatori su išli toliko daleko da su animaciju radili na crnim papirima, odnosno na crnu podlogu su nanosili svijetle boje što je bila potpuna suprotnost sa tadašnjim standardima (prema kojima se tamna boja nanosila na bijeli papir.).

Na taj potez su se odlučili pod utjecajem kritičkog kao i komercijalnog uspjeha Burtonovog Batmana iz 1989. godine kao i nastavka "Batman Returns" iz 1992. godine.

Pored očiglednog Burtonovog Gotičkog stila, serija je obilovala i elementima koji se susreću u art-noir filmovima na čemu je inzistirao producent i crtač Eric Radomski. Kombinacija noir i Art Deco stila koja je nastala na taj način i dala seriji osebujan vizualni identitet dobila je ime Dark Deco, kako su je imenovali producenti.

Glazba serije se oslanjala na rad koji je Danny Elfman skladao za Burtonove filmove kao i na muziku noir filmova iz 40-ih.

Serija je bila više orijentirana na zreliju publiku i po prvi puta u animiranoj formi, gledatelji su mogli vidjeti nasilne scene, odnosno prizore u kojima Batman zaista povređuje kriminalce kao i upotrebu vatrenog oružja (kao suprotnost dotadašnjih crtanih filmova u kojima su se kao oružja uglavnom koristili laseri ili mačevi).

Iz ovog razloga, prema riječima Bruca Timma i Radomskog, kreatori su nailazili na otpor studija ali uspjeh, kako Burtonovih filmova tako i same serije, im je omogućio nastavak rada u pravcu kojeg su inicijalno odredili.

Serija je pored jedinstvene animacije i kvalitetnih scenarija postala poznata i po vrhunskim glumcima koji su glasove posuđivali glavnim likovima. Tu moramo izdvojiti Kevina Conroya koji je koristio dvije različite boje glasa za Bruca Wayna i Batmana te se i danas, među fanovima, smatra jedinim istinskim glasom Batmana.

Pored njega treba spomenuti i Marca Hamila, svima poznatog kao Lukea Skywalkera iz Star Warsa koji je praktično pronašao novu karijeru u animiranom svijetu izuzetnom glasovnom izvedbom Jockera.

 


Komentari (1)

Foto