ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Maximus olimpikus (2014)

Maximus Olympicus (Originalni naziv)

sport

Sportska emisija o uspjesima bosanskohercegovačkih olimpijaca

 

Doprinos bosanskohercegovačkih klubova i sportaša u bivšoj Jugoslaviji je ogroman. Baš poput hrabrog vojskovođe Maximusa iz filma "Gladijator" i naši olimpijci su pobjeđivali, osvajali olimpijske medalje, ostavivši tako neizbrisiv trag u sportskoj povijesti. Inspirirani njihovom snagom duha i tijela, koja ih je dovela na pobjednički tron, serijal je nazvan neobičnim, ali imenom koji govori upravo o toj snazi četrdeset i jednog sportaša – Bosanca i Hercegovca koji su osvojili 48 medalja... MAXIMUS OLYMPICUS...

Pažljivom analizom lako se dolazi do spoznaje da nakon rijetkih značajnijih rezultata u 50-tim i 60-tim godinama, sportski klubovi i sportaši iz Jugoslavije doživljavaju pravu eksploziju uspjeha 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća.

Svim tim ostvarenim rezultatima svakako su izniman doprinos dali Bosanci i Hercegovci koji su u to vrijeme, braneći boje bivše zajedničke države, osvajali olimpijska i druga odličja u individualnim i kolektivnim sportovima.  

Imajući u vidu značaj Olimpijskih igara kao najveće svjetske smotre sporta, FACE se kao partner u realizaciji ponosno uključio u ovaj projekt, isključivo fokusiran na bosanskohercegovačke olimpijce koji su osvojili medalje.

Na Olimpijskim igrama održanim u periodu 1948–1988. godine 41 sportista iz Bosne i Hercegovine donijeli su ukupno 48 medalja i to: 16 zlatnih, 20 srebrenih i 12 bronzanih.


Komentari (0)

Foto