Nova Europa Michaela Palina (2007)

Michael Palin's New Europe (Originalni naziv)

dokumentarni

Palin istražuje zemlje koje su bile sakrivene iza željezne zavjese, a sada su dio nove Europe

 
Režija: John-Paul Davidson, Roger Mills
Scenarij: Michael Palin
Uloge: Michael Palin

Filmografija

Nakon što je već proputovao gotovo cijeli svijet, a svoje doživljaje s putovanja živo prikazao u dokumentarnim serijama "Puni krug", "Sahara", "Himalaja", "Od pola do pola" i "Oko svijeta u 80 dana", bivši pajtonovac Michael Palin istražio je i 20 zemalja središnje, istočne i jugoistočne Europe. Mnoge od njih prolaze uzbudljive promjene, a nedavno su se priključile ili će se uskoro priključiti Europskoj uniji. Iako su puno bliže Palinovu domu u Engleskoj, mnoge su jednako zanimljive i tajnovite kao one najudaljenije koje je posjetio.

Michael Palin svoje putovanje započinje u Julijskim Alpama na granici između Slovenije i Italije i kreće prema Balkanu, Crnom moru i baltičkim zemljama gdje istražuje države koje jesu nove po postanku, ali imaju bogatu i daleku povijest. Već u prvoj epizodi, Palin je posjetio i Hrvatsku, na obali Dalmacije i drevnome Splitu otkriva koliko Hrvati drže do nacionalizma. U Poljskoj, nepoznat tamošnjim putnicima u vlaku, Michael vozi parnu lokomotivu od Poznana do Wolsztyna, sudjeluje na skupu Bijelog bratstva u Bugarskoj, hrva se s devom u Turskoj, a u Estoniji otkriva što doista znači hodati po vrućem ugljenu.

Cestom, željeznicom, rijekom i magarcem kroz nekoliko najljepših krajeva istočne Europe, od Albanije na jugu do Letonije na sjeveru, Michael upoznaje europske stanovnike. Serija donosi optimizam glede stvaranja nove Europe i prikazuje način na koji ljudi žive u tim zemljama. Kad god mu se za to pruži prilika, Michael rado skrene s utabane staze u želji da istraži ljepotu netaknutih dijelova kontinenta.

Biografija

Michael Palin jedan je od najpoznatijih britanskih glumaca i komičara, član Monty Pythonova tima i svjetski putnik. Rodio se u Sheffieldu u Engleskoj 1943. kao sin inženjera. Studirao je povijest na Oxfordu gdje je kao student pisao komedije u kojima je i glumio. Na Festivalu u Edinburghu 1964. nastupio je s Terryjem Jonesom, također budućim pajtonovcem. Nakon diplome Palin i Jones otišli su na BBC gdje su radili kao scenaristi i glumci na nekoliko najuspješnijih britanskih TV komedija (The Two Ronnies, Marty Feldman i The Frost Report). Osim toga Palin je i pisao za najpoznatije svjetske novine kao što su New York Times, te časopise Sunday Telegraph i Punch. U svibnju 1969. pridružio se Grahamu Chapmanu, Johnu Cleeseu, Terryju Gilliamu, Ericu Idleu i Terryju Jonesu u prvoj seriji komedije Leteći cirkus Montyja Pytona koji je transformirao britanski humor u ranim 1970-im. Glumio je i u nekoliko filmova, a najzapaženiju ulogu ostvario je u filmu "Riba zvana Wanda" za koji je dobio nagradu Britanske akademije za najboljeg sporednog muškog glumca. Palin je autor i nekoliko knjiga za djecu te kazališne drame The Weekend koja je 1994. oživjela na londonskom West Endu. Na televiziji je nakon Pythona s T. Jonesom glumio u nagrađivanoj humorističnoj seriji Ripping Yarns. Za BBC je napisao i East of Ipswich, humorističnu seriju za koju je 1988. dobio prestižnu nagradu ACE. Ranih 90-ih oduševio je publiku dokumentarcima nastalim na njegovim brojnim putovanjima oko svijeta. Nagrađivani putopisi Sahara, Puni krug, Oko svijeta za 80 dana, Od pola do pola i Himalaja stekli su obožavatelje diljem svijeta, a 1999. snimio je četverodijelnu seriju Michael Palin's Hemingway Adventure posvećenu osobnu junaku Ernestu Hemingwayu, koja je nastala nakon objavljivanja njegova uspješnog romana Hemingway's Chair. Palin je danas britanska institucija po kojem je nazvan i jedan vlak. Na dodijeli British Comedy Awardsa 2002. uručena mu je nagrada za životno djelo.


Komentari (0)

Foto