Obiteljske tajne (2005)

Vinegar Hill (Originalni naziv)

drama

Agresivan otac ne želi pružiti potporu svom sinu koji je dobio otkaz i njegovoj obitelji

 
Režija: Peter Werner
Scenarij: A. Manette Ansay, Suzette Couture
Uloge: Mary-Louise Parker, Tom Skerritt, Tim Guinee, Larissa Laskin, Hollis McLaren

Filmografija

Nakon što su oboje dobili otkaz, supružnici Jake (Tim Guinee) i Ellen Grier (Mary-Louise Parker) odlaze s djecom Amy (Clare Stone) i Bertom (Ty Wood) iz Chicaga na farmu gdje je Jake odrastao. No Jakeovu agresivnom ocu Fritzu (Tom Skerritt) koji uživa u maltretiranju supruge Mary-Margaret (Betty Buckley) ne pada na pamet podržati neuspješnog sina i njegovu obitelj.

Ellen (M-L. Parker) i Jake Grier (T. Guinee) odrasli su na susjednim farmama, išli su u istu školu, kasnije se vjenčali, odselili i dobili dvoje djece. Kad je Jake ostao bez posla, Ellen ga je nagovorila da se vrate u Grambah i da žive s njegovima dok on ne dobije posao. Jake je pristao nevoljko, a Ellen je brzo otkrila zašto: Jakeov otac Fritz (T. Skerrit) prema Jakeu se ponaša prezrivo i tiranski, jer Jake nije bio sin kakvog je želio. Za razliku od starijeg sina, Mitcha, Jake je uvijek bio prenježan i preosjećajan za muškarčinu, k tome je želio biti slikar, što mu otac nije dopustio. No, Mitch je poginuo u prometnoj nesreći, pa Fritz kao da od tada još više mrzi svog mlađeg sina...
Ova odlična, ali sumorna, mučna i tjeskobna obiteljska drama snimljena je prema romanu A. Manette Ansay, koja je, osim Vinegar Hilla, napisala još pet romana, zbirku priča i memoare pod naslovom Limbo. Osvojila je više književnih nagrada (National Endowment, Puschcart Prize, Nelson Algren Prize, dva puta Great Lakes Book Award). Predaje na Sveučilištu Miami. Napeta priča ispunjena neizvjesnošću i tjeskobom od početka filma, još u trenucima kad u obitelji Ellen i Jakea vladaju ljubav i radost, daje slutnju onoga što će se tek otkriti, a uz odličnu dramaturgiju gotovo da i ne treba posebno isticati vrsne glumce, na čelu s M-L. Parker, B. Buckley i T. Skerritom, a izvrsni su i T. Guinee kao Jake, te djeca C. Stone i T. Wood.

Komentari (0)

Foto