Put (1982)

Yol (Originalni naziv)

drama

Potresan film o zatvorenicima koji odlaze na dopust i prikaz onoga što ih čeka van zatvora

 
Režija: Serif Gören, Yilmaz Güney
Scenarij: Yilmaz Güney
Uloge: Tarik Akan , Serif Sezer, Halil Ergün, Meral Orhonsay, Necmettin Çobanoglu...

Filmografija

Turski film osvojio je čak tri nagrade na filmskom festivalu u Cannesu, a zaradio je i nominaciju za Zlatni globus za najbolji strani film. Zbog kontroverzne teme bio je zabranjen u Turskoj do 1999.

'Put' donosi priču o nekolicini zatvorenika koji su na dopustu u Turskoj. Svaki zatvorenik u filmu bori se sa sukobima koji prijete njegovoj slobodi, tradicijom i ponovnim zatvaranjem.

Seyit Ali putuje kući gdje nalazi svoju ženu koja ga je izdala i radi kao prostitutka. Nju je uhvatila njena obitelj koja ju je držala zarobljenu do dolaska Seyita Alija kako bi on vratio čast obitelji njenim ubojstvom. On vodi unutarnju borbu treba li ju kazniti ili ne. 

Mehmet Salih uhićen je zbog sudjelovanja u pljački sa svojim šogorom kojeg je napustio te ga je upucala policija. Njegova obitelj odriče ga se i on je primoran svojoj ženi reći istinu. Njih dvoje odlučuju pobjeći no ne ide sve baš glatko.

Ömer se vraća u svoje pogranično selo gdje ima problema sa vojskom zbog krijumčarenja. Kako bi izbjegao zatvor Ömer odlučuje prebjeći no smrt njegovog brata poremeti mu planove. 


Komentari (0)

Foto