U akciji (2000)

SCREWED (Originalni naziv)

komedija

Dvojica nezadovoljnih djelatnika osvećuju se strogoj gazdarici otmicom njenog psa

 
Režija: Scott Alexander, Larry Karaszewski
Scenarij: Scott Alexander i Larry Karaszewski
Uloge: Norm MacDonald, Dave Chappelle, Elaine Stritch, Danny DeVito, ...

Filmografija

Atraktivnu, dinamičnu i prilično zabavnu komediju uigranog scenarističko- redateljskog dvojca Alexander- Karaszewski odlikuje nerijetko vulgarni i politički nekorektni humor, kao i mnoštvo duhovitih gegova. Riječ je o križancu komedije karaktera i situacije u kojem autori uistinu nikoga ne štede, a u nemilosrdnom ismijavanju ljudskih karakternih vrlina i mana oslanjaju se i na ležerne nastupe raspoložene glumačke postave.

Premda već punih 15 godina radi kao sobar i sluga stare gospođe Virginie Crock (E. Stritch), bogate vlasnice tvornice tjestenine, simpatični Willard Fillmore (N. MacDonald) od gazdarice nikad nije čuo nijednu lijepu riječ. Dok za prgavu i hirovitu staricu obavlja sve poslove, od kupovanja namirnica preko vožnje i održavanja automobila do čišćenja kuće, ona se prema Willardu odnosi grubo, otresito i s omalovažavanjem, a u luksuzu uživa njegov kolega, sredovječni sluga Chip Oswald (S. Hemsley). Štoviše, Willard staru gospođu služi u istoj pohabanoj odori u kojoj je to više desetljeća radio i njegov otac, kojeg Virginia neprestano hvali. Istodobno, na Willardovo poniženje, Virginia svom lajavom psiću Muffinu omogućuje luksuzan život dostojan kralja.

Jednog dana Willard uz pomoć svog prijatelja Rustyja Hayesa (D. Chappelle) odluči oteti psića i za njega zatražiti otkupninu od pet milijuna dolara, jer ga je Virignia razljutila najavom otkaza. Kad nakon nespretno izvedene noćne akcije, tijekom koje Muffin do krvi ugrize Willarda, shvate da im je psić umaknuo, otmičari ne slute da ih prave nevolje tek očekuju. Naime, tragovi krvi i Willardov nestanak Virginiju nagnaju na zaključak da joj je sluga otet, a vijest o otmici i visokoj ucjeni smjesta dospije u novine i na televiziju. Odlučivši iskoristiti novonastalu situaciju, Willard i Rusty prijeteću poruku sa zahtjevom za sobarovom otkupninom snime na videokasetu, koju dostave policiji i medijima. U međuvremenu, tragom otmičara kreće iskusni i grubi detektiv Tom Dewey (D. Benzali)...

U glavnoj ulozi je scenarist (humoristične serije Roseanne, Saturday Night Live) i glumac N. MacDonald (Billy Madison, Narod protiv Larryja Flinta, Doktor Dolittle 1 i 2, Deuce Bigalow: Male Gigolo, Čovjek na mjesecu), a njegovi su partneri D. Chappelle (Robin Hood: Muškarci u tajicama, Undercover Blues, Luckasti profesor, Con Air, Imaš poruku, 200 cigareta, Plava munja), za svoj Chappelle´s Show tri puta nominiran za nagradu Emmy, izvrsni karakterni glumac i komičar D. DeVito (Let iznad kukavičjeg gnijezda, Vrijeme nježnosti, Lov na zeleni dijamant, Dragulj s Nila, Baci mamu iz vlaka, Blizanci, Rat ruža, Batman se vraća, Hoffa, Posljednji akcijski junak, Junior, Matilda, Mars napada, L. A. Povjerljivo, Živjeti na sav glas, serija Taxi), za produkciju drame "Erin Brockovich" Stevena Soderbergha 2001. nominiran za Oscara, te iskusna, danas nažalost pokojna E. Stritch (Čahura: Povratak, Čovjek iz Cadillaca, Pleme Kripendorfa, Jesen u New Yorku, serije Neočekivane priče, Oz). U sporednoj ulozi nastupa D. Benzali (Od nišana do smrti, Bijele noći, Ubojstvo u Bijeloj kući, Nasilju je kraj, Siva zona, serije Agencija, Njujorški plavci, Zakon i red).


Komentari (0)

Foto