Brown Sugar (2002)

BROWN SUGAR (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Odnos između dvoje zaljubljenika u hip-hop muziku postaje više od samog prijateljstva

 
Režija: Rick Famuyima
Scenarij: Michael Elliot, Rick Famuyima
Uloge: Taye Diggs, Sanaa Lathan, Mos Def, Nicole Ari Parker, Boris Kodjoe, ...

Filmografija

Hip-hop nije samo glazbeni pravac, nego i način života. Potvrđuju to glavni junaci ove američke romantične drame redatelja Ricka Famuyima (The Wood, Blacktop Lingo). Udruživši snage s koscenaristom Michaelom Elliotom (Faca poput Mikea, Carmen: A Hip Hopera), Famuyima je realizirao vrlo dobro ocijenjenu priču. I dok su neki kritičari film nazvali hip-hoperskom verzijom hita "Kad je Harry sreo Sally", autorski se dvojac predstavio poprilično originalnim radom u čijoj je pozadini njihova vlastita privrženost glazbi o kojoj je u filmu riječ.

Glazbena kritičarka Sidney Shaw zvana Syd (S. Lathan) odlazi iz Los Angelesa u kojem je pisala za L. A. Times kako bi preuzela novi, izazovniji posao u New Yorku. Tamo kao glazbeni producent radi njezin najbolji prijatelj iz djetinjstva Andre Romulus Ellis zvani Dre (T. Diggs). Njih su dvoje od osnovnoškolskih dana veliki zaljubljenici u hip-hop, ali unatoč tome što od rane mladosti osjećaju međusobnu privrženost, nikad nisu bili u romantičnoj vezi. Dre tako planira brak s lijepom odvjetnicom Reese (N. Ari Parker), dok se Syd zagleda u zgodnog košarkaša Kelbyja (B. Kodjoe). Kada Dre počne sumnjati u svoju karijeru, a istodobno u New York stigne Syd, njihov će se odnos ponovno naći na kušnji...
Za dobar dojam osim scenarija koji nimalo ne klišejizira svoje likove, najzaslužnija je raspoložena glumačka ekipa. U glavnim su ulogama T. Diggs (How Stella Got Her Groove Back, serija Kevin Hill) i S. Lathan (Out of Time, Love & Basketball), dok među epizodistima svakako treba izdvojiti Q. Latifu (Chicago, Raspad sistema) te zatim glazbenika i glumca M. Defa (Something the Lord Made, The Woodsman).
U filmu nastupa i glumački bračni par N. Ari Parker (Kralj pornića) i B. Kodjoe (The Gospel) koji su glumili i u hvaljenoj seriji Soul Food. Minuciozne karakterizacije, istančanog humora i uvijek intrigantnog zapleta o ljudima koje unatoč životnim preprekama spajaju ljubav i glazba, romantična drama "Brown Sugar" naišla je na solidan prijam američke kinopublike, a dobila je i niz strukovnih priznanja. Nominirana je za Image Award i Black Reel, te Grammy, i to za pjesmu "Love Of My Life - An Ode To Hip Hop". Među autorskom ekipom ističe se ime poznatog košarkaša Magica Johnsona koji je preuzeo dužnost izvršnog producenta filma. U filmu se, inače, pojavljuju stvarne zvijezde hip-hopa među kojima su i Kool G Rap, Pete Rock te De La Soul.

Komentari (0)

Foto