Nesanica (2002)

INSOMNIA (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

U gradiću na Aljasci detektiv A.Pacino i njegov partner istražuju ubojstvo mlade djevojke

 
Režija: Christopher Nolan
Scenarij: Nikolaj Frobenius, Erik Skjoldbjarg
Uloge: Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank, Marin Donovan, Maura Tierney, ...

Filmografija

"Insomnia" je remake hvaljenog norveškog filma istog naslova, a osvaja napetom pričom, zanimljivom ambijentacijom i atmosferom te galerijom intrigantnih likova. Film je postigao uspjeh, pa je Nolan postao jedan od najtraženijih redatelja u Hollywoodu. Povjeren mu je osjetljiv visokobudžetni projekt "Batman: Početak", koji je također uspješno odradio zadovoljivši i kritiku i publiku, pa su mu producenti povjerili i novi film iz serijala o Batmanu, "Vitez tame". U međuvremenu Nolan je snimio i zanimljivu triler-dramu s fantastičnim elementima "Prestiž".

Iskusni policijski detektiv Will Dormer (Al Pacino) dolazi s partnerom, detektivom Eckhartom (Marin Donovan), u gradić na Aljasci kako bi riješio ubojstvo tinejdžerice. U istrazi mu pomaže lokalna policija, osobito mlada detektivka Ellie Burr (Hilary Swank) koja je fascinirana Dormerovom reputacijom. Hvatajući osumnjičenika po magli, Dormer pogodi svog partnera, a onda to odluči zatašakti. Međutim bjegunac ga nazove i priopći mu da je vidio što se dogodilo, te nudi nagodbu - on neće otkriti da je Dormer ubio partnera, a Dormer će odustati od njegova progona i krivicu svaliti na dečka ubijene...

Britanac Christopher Nolan proslavio se svojim niskobudžetnim američkim debijem i zapravo prvim pravim dugometražnim filmom "Memento", inovativnim psihološkim trilerom u kojem je cijela radnja ispričana unatrag, za što je kao motivacija poslužio gubitak junakova kratkotrajnog pamćenja. Poslije velikog uspjeha "Mementa", Nolan je dobio priliku okušati se u znatno jačoj produkciji, s takvim zvijezdama kao što su A. Pacino (Panika u parku droge, Kum 1-3, Pasje poslijepodne, Serpcio, Lice s ožiljkom, Miris žene, Glengary Glen Rose, Carlitov način), R. Williams (Društvo mrtvih pjesnika, Dobro jutro, Vijetname, Kralj ribara, Dobri Will Hunting) te dvostruka oskarovka H. Swank (Dečki ne plaću, Djevojka za milijun dolara, Crna Dalija) u glavnim ulogama.

 


Komentari (8)

Foto