Da, ministre (1980)

YES, MINISTER (Originalni naziv)

komedija

Politička satira iz 1980. godine o ministru koji želi uvesti promjene, ali vodeći mu to ne dopuštaju

 
Režija: Peter Whitmore, Sydney Lotterby, Stuart Allen
Scenarij: Jonathan Lynn, Antony Jay
Uloge: Paul Eddington, Nigel Hawthorne, Derek Fowlds, Diana Hoddinott

Filmografija

Vladini ministri dolaze i odlaze, ali državni službenici ostaju u ministarstvu. Zato je zadatak svakog odgovornog vladinog birokrata osigurati da političari ne ometaju glatko funkcioniranje sustava!

Svatko tko je ikad imao nešto protiv činovništva, birokracije ili političara u potrazi za glasovima uživat će u ovoj satiričnoj komediji iz 1980-ih, omiljenoj diljem svijeta, prikazivanoj u više od 80 zemalja. U doba najveće popularnosti britanska premijerka Margaret Thatcher od BBC-ja je molila snimku kad god bi propustila nastavak.

 

James Hacker postao je ministar u Ministarstvu uprave. Napokon ima neku moć i može provesti već dugo potrebne reforme ili bar on to misli. Nije spreman na makinacije svog stalnog tajnika. Sir Humphrey Appleby već dugo uspješno upravlja političarima i točno zna kako zbuniti i izmanipulirati bespomoćnog Hackera, a pritom uvijek ostavlja dojam njegova pomoćnika u plovidbi opasnim vladinim vodama.

 

NAGRADE:


  1. BAFTA - tri nagrade za najbolju humorističnu seriju, četiri nagrade za najbolju zabavnu seriju, nagrada za najboljega glumca (Nigel Hawthorne), nagrada za scenarij;

  2. ACE - nagrada za najbolji humoristični scenarij, nagrada za najboljeg humorističnog glumca (Paul Eddington);

  3. Posebna nagrada Campaign For Freedom Of Information.


Komentari (1)

Foto