Thelma i Louise (1991)

THELMA & LOUISE (Originalni naziv)

triler kriminalistički avantura

Dvije prijateljice krenu na putovanje koje od početka ne ide po planu

 
Režija: Ridley Scott
Scenarij: Callie Khouri
Uloge: Geena Davis, Susan Sarandon, Harvey Keitel, Michael Madsen, Brad Pitt, ...

Filmografija

Jedan od najslavnijih naslova s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, "Thelma i Louise" slavnog redatelja Ridleya Scotta još uvijek je ponajbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom. Žanrovski, ovo je spoj avanturističkog filma ceste i trilera osvete, ali je u svojoj biti ovo himna ženske samostalnosti i međusobnog pomaganja, kakve je naišla na iznimno pozitivan odjek diljem svijeta i potaknula brojne imitatore.

Netko im je rekao da bi trebale pronaći život. Thelma i Louise to su i učinile, u nezaboravnom filmu Ridleya Scotta.Louise (Susan Sarandon) je konobarica u restoranu brze hrane, koja se nikako ne može pomiriti sa činjenicom kako je njezin dečko, glazbenik, stalno na putu.

Thelma (Geena Davis) je kućanica oženjena za Darryla (Christopher McDonald), koji od nje traži da bude tiha, kako bi on bez ometanja mogao pratiti utakmice na televiziji. Jednoga dana, njih dvije zajednički shvaćaju kako im je dosta svakodnevnog života u kojemu moraju biti tihe i poslušne, te se odluče zaputiti na cestovni put automobilom.

Njihovo putovanje, međutim, ne započinje očekivano, jer Thelmu pokuša silovati muškarac kojega Lousie ubije kako bi spasila prijateljicu. Sumnjajući u razumijevanje nadležnih organa, Thelma i Louise pokušavaju pobjeći u Meksiko.

 


Komentari (10)

Foto