Duh babe Ilonke (2011)

Duh babe Ilonke / The Little Gypsy Witch (Originalni naziv)

dječji obiteljski fantastika

Život jedne neobične romske obitelji, sagledan očima 10-godišnje djevojčice Manuše

 
Režija: Tomislav Žaja
Scenarij: Irena Krčelić
Uloge: Selma Ibrahimi, Marin Arman Grbin, Aleksandra Balmazović, Rakan Rushaidat, ...

Filmografija

Priča i za djecu i za odrasle koja govori o toleranciji i suživotu sa Romima čija su kultura i tradicija vrlo različite od okoline u kojoj žive. No, prije svega to je priča koja se bavi elementarnim vrijednostima obitelji i prijateljstva, koja nas uči da sve ljude, a posebno one koji su na bilo koji način “drugačiji”, nije dovoljno samo “tolerirati”,već ih trebamo prihvaćati kao sebi ravne.

Nakon smrti Manušine bake Ilonke, njezini roditelji okupirani svakodnevnim problemima i ne primjećuju niz neobičnih događaja koji se događaju u kući. Manuši vrlo brzo postaje jasno da kuću opsjeda duh pokojne bake, te uz pomoć prijatelja Zdenka, pogrebnikovog sina, pokušava smiriti nemirnog i ljutitog duha. No, Manuša polako otkriva i obiteljsku tajnu iz prošlosti što će joj pomoći da se suoči s prokletstvom bačenim na pokojnu baku i cijelu njezinu obitelj. 

Kroz dječju perspektivu suočavanja sa nedaćama vlastitih roditelja, te sa neprihvaćanjem od strane vršnjaka u školi, mi odrasli također imamo priliku prisjetiti se vlastitog djetinjstva, naših uspomena, lijepih i ružnih, ali i usporediti svoje današnje poglede i stavove sa onima kada smo bili djeca. Mistični lik stare gatare, babe Ilonke, koja u filmu umre "samo fizički", uči nas da se ni smrti ne treba bojati, da strah od nepoznatog izvire iz nas samih. - Tomislav Žaja, redatelj


Komentari (0)

Foto