Tjelesna strast (1981)

BODY HEAT (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Žena bogataša i njen ljubavnik koji je odvjetnik žele se riješiti njenog starijeg muža

 
Režija: Lawrence Kasdan
Scenarij: Lawrence Kasdan
Uloge: William Hurt, Kathleen Turner, Ted Danson, Richard Crenna, J. A. Preston, ...

Filmografija

"Tjelesna strast" debitantski je redateljski uradak Lawrencea Kasdana, jednog od najistaknutijih hollywoodskih autora osamdesetih i ranih devedesetih. Kasdan se prvo afirmirao kao (ko)scenarist drugog i trećeg dijela serijala "Ratovi zvijezda" Georgea Lucasa - "Imperij uzvraća udarac" i "Povratak jedija", te velikog hita Stevena Spielberga "Otimači izgubljenog kovčega", da bi veliko autorsko ime postao kao redatelj i scenarist niza filmova - "Silverado", "Slučajni turist", "Volim te do smrti", "Grand Canyon", "Wyatt Earp", a prvi u tom nizu bio je"Tjelasna strast".

Ned Racine(William Hurt) odvjetnik je u gradiću na Floridi, sklon lakoj zaradi i provodu sa ženama. Dugog vrućeg ljeta upozna zanosnu i zavodljivu Matty Walker (Kathleen Turner), suprugu znatno starijeg bogataša Edmunad Walkera. Ned i Matty smjesta se prepuste seksuanoj strasti, a ubrzo shvate da na putu njihove sreće stoji samo njezin muž...

Riječ je o iznimno sofisticiranom i vrlo erotiziranom neonoiru rafinirana vizualnog stila i izvrsnih glumačkih izvedbi dvoje glavnih glumaca - Williama Hurta (Poljubac žene-pauka, Djeca manjeg boga, Dim, Povijest nasilja), koji se u to doba nalazio na početku zvjezdane karijere jednog od najuglendijih hollywoodskih glumaca, a kasnije će često surađivati s Kasdanom, te Kathleen Turner kojoj je to bio filmski debi, doista senzacionalan (nominirana je za Zlatni globus u kategoriji nove filmske zvijezde godine), a poslije će postati velika zvijezda u hitovima "Lov na zeleni dijamant" i "Dragulj s Nila", istodobno gradeći reputaciju respektabilne glumice nastupima u filmovima poput "Zločina iz strasti" Kena Russella i "Časti Prizzijevih" Johna Hustona. U ostatku glumačke ekipe nastupaju Mickey Rourk (Restoran, Godina zmaja, Devet i pol tjedana 1 i 2, Anđelovo srce, Lijepi Johnny, Divlja orhideja), Ted Danson koji će već sljedeće godine postati velika zvijezda TV serije Kafić Uzdravlje.


Komentari (3)

Foto