Flashdance (1983)

Flashdance (Originalni naziv)

drama glazba romantika

Mlada djevojka žarko želi biti primljena na baletnu akademiju i postati plesačka zvijezda

 
Režija: Adrian Lyne
Scenarij: Thomas Hedley Jr.
Uloge: Jennifer Beals, Michael Nouri, Lilia Skala, Sunny Johnson, Kyle T. Heffner...

Filmografija

Film je bio nominiran u četiri kategorije za nagradu Oscar, a osvojio je Oscara za najbolju muziku, originalnu pjesmu "Flashdance...What a Feeling". U kategoriji najbolje glazbe film je dobio i Zlatni globus, nagradu BAFTA, Grammy te People s Choice...

Mlada, ambiciozna djevojka Alex (Jennifer Beals) žarko želi postati plesačka zvijezda. Financijski problemi prisiljavaju je da danju radi u čeličani u Pittsburgu, dok je noću egzotična plesačica. Njezin dečko, istovremeno i šef, Nick (Michael Nouri) pomaže joj u ostvarenju sna. Alex želi biti primljena na prestižnu baletnu akadamiju. Pobijesni kada sazna da njezin dragi povlači veze iza njenih leđa. Alex muče i unutarnji problemi. U potrazi je za vlastitim identitetom i prihvaćanjem ljubavi i u brobi s vlastitom tvrdoglavošću.
Ovaj kultni mjuzikl prvi je koprodukcijski projekt sada već nepogrešivog moneymakera, Jerrya Bruckheimera i Dona Simpsona i jedan od prvih filmova napravljenih za tzv. MTV generaciju.
Jedan od najčešće spominjanih plesnih filmova iz osamdesetih, "Flashdance", u pamćenju mnogih gledatelja ostao je najviše zbog atraktivnih scena s mladom Jennifer Beals (Vrag u plavoj haljini, Roger Dodger). Adrian Lyne ovim je filmom prethodio mnogim današnjim fenomenima pop-kulture, poput serije "Baywatch", koja se također obilno koristi čestim glazbenim brojevima u svrhu nadomještanja radnje. Lyneov film često je prekidan plesnim scenama, a glazba poznatog skladatelja Giorgia Morodera nagrađena je Oscarom (naslovna pjesma). Uz Jennifer Beals, kojoj je "Flashdance" bio prva filmska uloga, dobru je ulogu dao i pomalo zapostavljeni Michael Nouri (Terminal, Američki yakuza). Plesni filmovi spadaju u ugroženu filmsku vrstu, pa im se neki "filmski" nedostaci mogu oprostiti. Lyneov film niz je efektnih plesnih brojeva u romantičnoj priči, a osim plesnih scena, možda je najjača strana filma erotičnost Jennifer Beals.

Komentari (0)

Foto