Candy (2006)

CANDY (Originalni naziv)

drama romantika

Heath Ledger i Abbie Cornish glume zaljubljeni par ovisan o drogi

 
Režija: Neil Armfield
Scenarij: Neil Armfield, Luke Davies
Uloge: Heath Ledger, Abbie Cornish, Geoffrey Rush, Tom Budge, Roberto Meza-Mont, ...

Filmografija

Film je podijeljen u tri cjeline, "Raj", "Zemlja" i "Pakao". U Raju seks i droga mladim ljubavnicima čini život ekstatičnim. U dijelu nazvanom Zemlja, oni su oženjeni i teško se nose sa svakodnevnim problemima. Pakao donosi potpuni raspad, no jedan od partnera pronađe snage izvući se iz ponora. Odlične uloge glavnih aktera pokrivaju povremen gubitak ritma.

Kad je mladi Australac Dan (H. Ledger), darovit pjesnik no prilično neodgovoran momak, krenuo u vezu s privlačnom studenticom slikarstva Candy Wyatt (A. Cornish), oboje su već imali ozbiljnih problema s narkomanskom ovisnošću. Dan je različite vrste droge s lakoćom nabavljao od otmjenog dilera i homoseksualca Caspera (G. Rush), a oboje su najviše konzumirali heroin. Candy se jednom od predoziranja zamalo utopila u kadi, a od smrti su je spasili Dan i njegov prijatelj «Mali» Angelo (C. Castillo). Njegujući boemski način života, Dan i Candy su uz ovisnost o heroinu postali patološki ovisni i jedno o drugom. Unatoč tome, pred Candynim su zabrinutim roditeljima, ocem Jimom (T. Martin) i majkom Elaine (N. Hazlehurst), nekako uspijevali održavati privid normalnosti i sređenog života. Tome je pomogla i njihova iznenadna odluka da se vjenčaju, a djevojčini su im roditelji pristali na sve načine pomoći u zajedničkom životu. Kad su nakon nekog vremena potrošili sav novac posuđen od rodbine, Candy se teškom mukom odlučila baviti prostitucijom, pri čemu je Dan često figurirao kao njezin zaštitnik. Zbog sve češćih ovisničkih kriza ni to nije bilo dovoljan, pa se Dan upustio u sitni kriminal. Candy je ostala trudna…

Godine 2006. ovjenčana nagradom Australskog filmskog instituta za najbolji adaptirani scenarij, uz još sedam nominacija, te prikazana u konkurenciji filmskog festivala u Berlinu, izvrsna egzistencijalistička romantična drama scenarista i redatelja Neila Armfielda (Twelfth Night, The Castanet Club, The Eight Wonder) adaptacija je romana Candy: Roman o ljubavi i ovisnosti Lukea Daviesa. U glavnoj je ulozi sjajni H. Ledger (Patriot, Legenda o vitezu, Četiri pera, Ned Kelly, Planina Brokeback, Casanova, Nema me), iznimno darovit no danas pokojni glumac koji je za ulogu dijaboličnog Jokera u hitu “Vitez tame” Christophera Nolana 2009. godine posthumno ovjenčan Oscarom. Uz A. Cornish (One Perfect Day, Somersault, Everything Goes, Dobra godina, Zlatne godine kraljice Elizabete), Ledgerov je partner G. Rush (Elizabeta, Zaljubljeni Shakespeare, Frida, trilogija Pirati s Kariba, Razvedi me, zavedi me, Život i smrt Petera Sellersa), za glavnu ulogu u biografskoj drami “Sjaj” Scotta Hicksa 1997. godine ovjenčan Oscarom, Zlatnim globusom i nagradom BAFTA.


Komentari (1)

Foto