Monty Python i Sveti gral (1975)

Monty Python and the Holy Grail (Originalni naziv)

komedija avantura fantastika

Legenda o kralju Arthuru na montypythonovski način

 
Režija: Terry Gilliam, Terry Jones
Scenarij: Michael Palin, John Cleese, Terry Gilliam, ...
Uloge: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, ...

Filmografija

Komedija o vitezovima u potrazi za Svetim Gralom postala je suvremeno filmsko čudo o traganju za smislom života u kaosu sedamdesetih inastala iz pera vitezova britanskog humora sedamdesetih: Johna Cleesa, Terryja Gillliama, Erica Idlea, Grahama Chapmana, Terryja Jonesa i Michaela Palina.

Kralj Arthur (Graham Chapman) kreće u potragu za hrabrim vitezovima, zajedno sa vjernim slugom Patsyjem (Terry Gilliam) koji poskakuje udarajući polovicama kokosovog oraha iza svog gazde ne bi li simulirao topot konja.
Susreću se sa seljacima s kojima stupaju u krajnje neobične dijaloge, upuštaju se u filozofsku raspravu o pticama selicama da bi se sukobili sa famoznim, neustrašivim Crnim vitezom kojem odrezana ruka i noga predstavljaju površinsku ranu. Sve ovo događa se na samom početku filma kojem je zaista teško naći srodno djelo.
Jedan od glavnih aduta ovog naslova svakako su vrsni skečevi u kojima se između ostalih pojavljuje simpatični zec ubojica, vitezovi koji govore 'Ni', Francuz koji misli da je bezobrazan no zapravo nije ukoliko ga se bolje posluša, troglavi vitez i još brojni drugi sve samo ne obični likovi.

Komentari (1)

Foto