Na rubu života (2001)

BOŻE SKRAWKI / EDGES OF THE LORD (Originalni naziv)

drama kriminalistički ratni

Priča o 11-godišnjem Židovu kojeg skriva katolička obitelj seljaka od nacista

 
Režija: Jurek Bogajewicz
Scenarij: Jurek Bogajewicz
Uloge: Haley Joel Osment, Liam Hess, Richard Banel, Krystyna Feldman, ...

Filmografija

Dojmljiva psihološka ratna drama koju je snimio u američko-poljskoj koprodukciji prema vlastitome scenariju nadahnutom osobnim iskustvima iz djetinjstva redatelj Yurek Bogajevicz. Napustivši Poljsku u drugoj polovici sedamdesetih, Bogajevicz (Bogajewicz) je američku karijeru uspješno započeo 1987. dramom o sredovječnoj newyorškoj glumici "Anna" za koju je scenarij napisao s Agnieszkom Holland. Ovaj nadareni filmaš skladno objedinjuje karakterističnu poljsku sklonost preispitivanja najtamnijih strana ljudskoga značaja s američkim smislom za melodramatično.

Poljska ulazi u treću jesen 2. svjetskoga rata i u Krakovu Nijemci užurbano preseljavaju preostale Židove u dio grada koji će postati geto. Njegovi prisilni stanovnici svjesni su onoga što ih čeka i pokušavaju spasiti barem najmlađe. Poljak Gnecio Lipa (O. Lubaszenko) uspijeva prokrijumčariti jedanaestogodišnjega židovskoga dječaka Romeka (H. J. Osment) kroz brojne nadzorne točke i odvesti ga u svoje selo. Svjesna strašnih posljedica koje čekaju cijelu obitelj bude li dijete otkriveno, novome članu protivi se i Gneciova žena Mańka (M. Foremniak). Pridošlicu prihvaća jedino mlađi domaćinov sin Tolo (L. Hes) i njih se dvojica sprijateljuju. U tijeku su pripreme za prvu pričest i dječaci, s obzirom na strašnu stvarnost koja ih okružuje, duboko proživljavaju svećenikovu (W. Dafoe) poduku o Isusovoj muci te se identificiraju s biblijskim likovima. Tolo je poput Isusa spreman žrtvovati život za spas čovječanstva. No malo je tako nesebičnih suseljana, a poneki su spremni i na najgore postupke...
Temi holokausta redatelj Yurek Bogajevicz. pristupa stoga slojevitije od većine svojih hollywoodskih kolega. Uz izvrsnu fotografiju Pawela Edelmana, u filmu se ističu svi članovi mnogobrojne internacionalne glumačke ekipe u kojoj su najbolje uloge ostvarili sigurno vođeni mali glumci. Ova intimna drama odrastanja na pozadini sveopćega ratnoga užasa, predstavlja uzbudljiv vapaj za ljudskošću.

Komentari (0)

Foto