Brodolom života (2000)

CAST AWAY (Originalni naziv)

drama avantura

Potresna priča o fizičkom, ali i mentalnom preživljavanju uslijed nezamislivih poteškoća

 
Režija: Robert Zemeckis
Scenarij: William Broyles Jr.
Uloge: Tom Hanks, Paul Sanchez, Lari White, Leonid Citer, Viveka Davis

Filmografija

Njegovo jedino pravo putovanje počelo je na istom mjestu na kojem će i završiti, na samom rubu svijeta, bez ikakvog kontakta s ostatkom civilizacije. Tom Hanks je čovjek koji će morati preživjeti brodolom života...

Chuck Noland (Tom Hanks) je vrhunski profesionalac kojem rokovi upravljaju kako poslovnim, tako i privatnim životom, a tvrtka FedEx, čiji je zaposlenik, često ga šalje na zadatke diljem svijeta. Njegov vrtoglavi životni tempo biva tragično prekinut rušenjem aviona kojim je putovao na još jedan zadatak. Chuck uspije preživjeti, ali ostaje sam na dalekom otoku, odsječen od civilizacije i mogućnosti spasa. Lišen pogodnosti modernog života, Chuck si prvo mora osigurati temeljne uvjete za život, kao što su voda, hrana i zaklon, ali nakon što to obavi, počinje pravi izazov - čekanje neizvjesne budućnosti. Nakon četiri godine samovanja, pruža mu se prilika za povratak u svijet, u kojem se nađe pred emocionalnim izazovom težim od svih fizičkih zahtjeva pustog otoka.
"Brodolom života" izuzetno je dojmljiva i potresna priča o fizičkom, ali i mentalnom preživljavanju uslijed nezamislivih poteškoća. Veliki Tom Hanks ovom se svojevrsnom filmskom monodramom još jednom potvrdio kao jedan od vodećih američkih glumaca i pravi heroj nacije, a redatelj Robert Zemeckis vješto je izbjegao sve zamke monotonije i predvidljivosti filma u kojem većinu posla obavlja tek jedan jedini glumac. Spajajući avanturističke elemente moderne robinzonijade s dramskim razvojem karaktera u prijelomnome životnom razdoblju, Hanks, Zemeckis i scenarist William Broyles Jr. snimili su prekrasan film o snazi ljudskog duha.

Komentari (19)

Foto