Zvijer rata (1988)

THE BEAST (Originalni naziv)

drama ratni povijesni

Priča o krvavom ratu sovjetske vojske i mudžahedina u Afganistanu 1981. godine

 
Režija: Kevin Reynolds
Scenarij: William Mastrosimone
Uloge: George Dzundza, Jason Patric, Stephen Baldwin, Steven Bauer, Don Harvey, ...

Filmografija

Čini se da rat budi zvijer u svakome tko u njemu sudjeluje, no ne mora uvijek biti tako. Hoće li se Jason Patric pretvoriti u zvijer rata, pogledajte u ovoj odličnoj ratnoj drami...

U Afganistanu 1981. godine sovjetska vojska se nalazi usred krvavog rata protiv mudžahedina. Odvojeni od ostalih snaga nakon protivničkog napada, vojnici pod vodstvom brutalnog i, čini se, umno poremećenog Daskala (George Dzundza) počinju se pitati što zapravo rade ovako daleko od doma, u čemu prednjači Koverčenko (Jason Patrick). Međutim, nema vremena za unutarnje rasprave jer je Sovjetima na tragu lokalna vojska predvođena lukavim Tajem (Steven Bauer).Osjetivši nezadovoljstvo, Daskal se okreće i protiv Koverčenka, kojeg ostavi na milost i nemilost Afganistancima.

Prvi američki film koji je probao, i u tome uspio, realistički prikazati sovjetski rat u Afganistanu, "Zvijer rata" je moćna i emotivna ratna drama koja se zbiva u razdoblju od nekoliko dana. Jednostavnošću klasičnog filma potrage, obogaćenoga kompleksnošću ljudske drame, film oslikava rečeni rat gledajući iz pozicije obaju zaraćenih strana. Redatelj Kevin Reynolds nepristupačan krajolik u kojem se radnja odvija neočekivanim rakursima i izborom boja čini još zloslutnijim, dok su svi pripadnici glumačke ekipe odradili odličan posao. Među njima ipak prednjači Jason Patrick u ulozi vojnika koji se više ne može prisiliti na slijepo izvršavanje zapovijedi.


Komentari (1)

Foto