Tucker: Čovjek i njegov san (1988)

TUCKER: THE MAN AND HIS DREAM (Originalni naziv)

drama biografski

Povijesna drama o životu američkog proizvođača automobila Prestona Thomasa Tuckera

 
Režija: Francis Ford Coppola
Scenarij: Arnold Schulman, David Seidler
Uloge: Jeff Bridges, Joan Allen, Martin Landau, Frederic Forrest, Mako, ...

Filmografija

Coppola je u ovom podcijenjenom i nepravedno zapostavljenom ostvarenju uvijek negdje na pola puta između realnosti i fikcije, što filmu daje jedinstven ugođaj, a maestralnost njegove režije izbija iz svakog kadra. Martin Landau bio je nominiran za Oscara za ovu ulogu.

Nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata poduzetni idealist Tucker odluči uz pomoć šačice prijatelja i suradnika te podršku svoje velike i složne obitelji ostvariti svoj dječački san - projektirat će najbolji automobil u povijesti čovječanstva. Koncept "Tucker" bio je za ono doba revolucionaran te prenapredan i nailazio je na otpor automobilske industrije i mogućih financijera. Avangardne inovacije poput aerodinamičnijeg oblika karoserije (koji je u modu ušao tek petnaestak godina kasnije), motora smještenog u stražnjem dijelu vozila ili sigurnosnih pojaseva u Tuckerovih su suvremenika izazivale podsmijeh i nevjericu. No, Tucker se nije predavao! Uz pomoć svog managera Abea Karatza (M. Landau) i vlastitih sredstava uspio je pokrenuti reklamnu kampanju za promidžbu svog automobila i namaknuti dovoljno novca da otkupi tvornicu u kojoj bi nesmetano mogao započeti s masovnom proizvodnjom. Malo je nedostajalo da Tucker danas bude općepoznato ime, no da to ne bude tako pobrinuo se automobilski establishment - Velika trojka, sastavljena od predstavnika Forda, Chevroleta i Chryslera. Ova su tri diva imala kontrolu nad svim aspektima proizvodnje automobila, a čak su i američki senatori bili na njihovoj strani, pa je na neumornog sanjara, malog čovjeka Tuckera i njegov ideal o boljim, sigurnijim i jeftinijim autima otvorena "sezona lova".

Nepokolebljiv i do samog kraja vjeran svojoj viziji ipak je uspio proizvesti pedeset automobila o kojima je sanjao cijeli život. Četrdest i četiri "Tuckera" i danas su u voznom stanju!


Komentari (0)

Foto