John Q (2002)

JOHN Q (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Otac dozna da osiguranje ne pokriva transplataciju srca, potrebnu kako bi mu sin preživio

 
Režija: Nick Cassavetes
Scenarij: James Kearns
Uloge: Denzel Washington, Robert Duvall, James Woods, Anne Heche, Eddie Griffin, ...

Filmografija

Denzel Washington je "John Q", koji neće prezati ni pred čim kako bi spasio svoga bolesnog sina, u odličnoj drami redatelja Nicka Cassavetesa.

Sin Johna Quincyja Archibalda (Denzel Washington), Michael, kolabira igrajući bejzbol, što je posljedica srčane mane. U bolnici John doznaje kako je jedina nada njegovu sinu što brža transplantacija, ali i poraznu činjenicu kako je riječ o iznimno skupom zahvatu koje njegovo osiguranje ne pokriva. Nemajući izlaza iz nastale situacije te osjećajući kako i njegov život zajedno sa sinovim polako nestaje, John se odlučuje na očajnički potez. Laća se oružja te uzima taoce u bolničkoj čekaonici. Isprva neprijateljski nastrojeni prema čovjeku koji ih lišava slobode i mogućnosti liječenja, jer su mnogi od njih teški bolesnici, taoci s vremenom počinju sve jasnije razumijevati čovjeka koji je spreman na sve kako bi spasio svoga sina.

Napeti spoj obiteljske drame i pregovaračkog trilera, "John Q" je film koji prije svega upozorava na nelogičnosti američkoga zdravstvenog sustava, u kojemu novac, odnosno njegovo neimanje, često uskraćuje ono neophodno ljudima kojima je najpotrebnije. S obzirom da se slične situacije nedvojbeno događaju diljem svijeta, ne čudi razmjerno velik uspjeh koji je film ostvario na kinoblagajnama.

Redatelj Nick Cassavetes sin je slavnog sineasta Johna, od kojeg je izgleda naslijedio kako brigu za male ljude u nesvakidašnjim situacijama, tako i umješno kontroliranje kadra i sekvence. Glavno oružje filma ipak je slavni oskarovac Denzel Washington, koji cijeli film nosi na svojim leđima, iako mu iznimno kvalitetno asistiraju Robert Duvall, James Woods i Anne Heche.


Komentari (5)

Foto