Koriolan (2011)

CORIOLANUS (Originalni naziv)

triler drama ratni

Heroj prognan iz Rima sklapa savez sa zakletim neprijateljem kako bi se osvetio tom gradu

 
Režija: Ralph Fiennes
Scenarij: John Logan
Uloge: Ralph Fiennes, Gerard Butler, Brian Cox, Vanessa Redgrave, Jessica Chastain

Filmografija

Ovim filmom je Fiennes debitirao kao filmski redatelj, a potpisan je osim kao redatelj, i kao producent te glumac. FIlm je bio nominiran na brojnim međunarodnim festivalima na kojima su najviše nagrađivane Jessica Chastain i Vanessa Redgrave.

Koriolan, rimski vojskovođa i junak, čovjek tvrdih stavova koji se protivi demokratskim promjenama čime izazove protiv sebe ionako gladni i siromašni rimski puk. Političkim manipulacijama umjesto očekivanog mjesta konzula, Koriolana protjeraju iz Rima. Kako bi se osvetio, Koriolan se udružuje čak i s osobnim neprijateljem, Tulijem Aufidijem te Koriolanova i Aufidijeva vojska uskoro maršira prema Rimu u namjeri da ga razori, no Koriolanova autoritativna majka Volumnia pozove sina da razmisli o svojoj odluci...

Ralph Fiennes je još prije 10 godina u kazalištu glumio u ovom rijetko izvođenom Shakespeareovom djelu o osramoćenom heroju željnom osvete te je 2010. odlučio snimiti film. Pisanje scenarija je povjerio oprobanom majstoru ovog zanata Johnu Loganu (Gladijator, Avijatičar, Posljednji samuraj, Hugo) koji je kroz cijeli film nastojao "sačuvati" shakespearijanski izričaj dok su kostimi i Koriolanov svijet modernizirani.


Komentari (0)

Foto