Brak na talijanski način (1964)

MATRIMONIO ALL'ITALIANA (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Ljubavnici se susreću nakon mnogo godina i nastavljaju svoju vezu, ali bez naznake o braku

 
Režija: Vittorio De Sica
Scenarij: Renato Castellani
Uloge: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Puglisi

Filmografija

Film je bio nominiran za Oscara u kategorijama stranog filma i najbolje glumice, a osvojio je Zlatni globus, dok je Sophia Loren nagrađena na Moskovskom filmskom festivalu.

Domenico Soriano (M. Mastroianni), uspješni poslovni čovjek, prvi je puta susreo Filumenu Marturano (S. Loren) u rimskom bordelu, za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je imala sedamnaest godina. Bilo je to upravo u trenutku kada je započelo bombardiranje te su svi otišli u sklonište osim Domenica koji je pronašao Filumenu skrivenu u ormaru. Ponovno se susreću nakon nekoliko godina i nastavljaju svoj ljubavnički put. Domenico unajmljuje apartman za Filumenu, gdje će je posjećivati, a uz to ona obavlja razne poslove za njega, a na kraju joj dopušta i nadzor nad prodavaonicom. No, premda je to Filumenina najveća želja, Domenico nikad nije pokazao namjeru da je oženi, ali ona se neće lako predati...

"Brak na talijanski način", o ljubavnom paru koji su utjelovili Sophia Loren i Marcello Mastroianni, u cijelom svijetu ostvario je veliku popularnost kao komedija 'na talijanski način'. Riječ je o ekranizaciji drame "Filumena Marturano" Eduarda De Filippa koji je ujedno i jedan od pet scenarista filma. Redatelj je slavni Vittorio De Sica, najreprezantativniji predstavnik neorealizma na filmu (Čistači cipela, Kradljivci bicikla, Čudo u Milanu, Umberto D). Nakon prolaska neorealističnog pokreta često mijenja stilove, a ističu se filmovi "Ciociara", "Posljednji sud", "Jučer, danas, sutra", "Vrt Finzi-Continijevih". Glavni glumci Sophia Loren (Kruh, ljubav i ..., Ciociara, Jedan izuzetan dan) i Marcello Mastroianni (Slatki život, Noć, Osam i pol) vjerojatno su najpopularniji talijanski filmski par koji je zajedno nastupio u desetak filmova. Najveće zvijezde talijanskog filma, oboje su ostvarili i internacionalnu karijeru, ali je Mastroianni ostao vezaniji uz nacionalnu kinematografiju. 


Komentari (0)

Foto