Opsadno stanje (1998)

The Siege (Originalni naziv)

triler kriminalistički politički

Priča filma se bavi terorizmom i etičkim pitanjima arapske populacije u New Yorku

 
Režija: Edward Zwick
Scenarij: Lawrence Wright
Uloge: Denzel Washington, Annette Bening, Bruce Willis, Tony Shalhoub

Filmografija

Film osim terorizma razmatra i neka etička pitanja, npr. arapska populacija u New Yorku postaje meta sumnjičenja i mržnje, cijeli je grad polariziran oko odluke o njihovom zatvaranju u ograđeno područje. Willis je tipičan "loš policajac" nasuprot liku "dobrog" kojeg tumači Washington, dok je lik Elise Kraft nešto misteriozniji. Priča je solidna i dinamična.

Anthony Hubbard (D. Washington) FBI-ev je agent na čelu antiterorističke jedinice u New Yorku. Njegova je desna ruka Libanonac Frank Haddad (T. Shalhoub) koji mu pomaže u rješavanju najnovijih slučajeva terorističkih napada koji započinju nakon što Amerikanci zarobe jednog šeika. Teroristi postavljaju eksplozivne naprave i uzimaju taoce po cijelom New Yorku tražeći njegovo oslobađanje. U istrazi pomaže Elise Kraft (A. Bening), agentica CIA-e s izvrsnim vezama u iračkom podzemlju. Kad napadi postanu sve oštriji, sa sve više civilnih žrtava, Hubbard je pod sve većim pritiskom da pronađe i eliminira teroriste.
Uskoro predsjednik donosi odluku o uporabi vojske kako bi pronašli i uništili teroristička sjedišta. Na čelu vojske je general Devereaux (B. Willis) koji je osobno protiv takve odluke, ali ju provodi punom žestinom dolazeći pritom u konflikt s Hubbardom koji se oštro protivi zatvaranju i mučenju američkih građana i stanovnika arapskog govornog područja...

Komentari (5)

Foto