Stažisti (2001)

SCRUBS (Originalni naziv)

komedija

(Ne)zgode mladog doktora-pripravnika J.D.-a i njegovih kolega u vrevi modernog života

 
Režija: Adam Bernstein, Bill Lawrence, Michael Spiller
Scenarij: Bill Lawrence, Janae Bakken, Deb Fordham
Uloge: Zach Braff, Sarah Chalke, Donald Faison, Ken Jenkins, John C. McGinley, ...

Filmografija

U nestvarnom svijetu bolnice "Sacred Heart", stažist John "J. D." Dorian uči tajne medicine, prijateljstva i života. Dovoljno je reći da je u tijeku snimanje 7. sezone, za što su zaslužne i 3 nominacije za Zlatni globus, kao i ostalih 15 pobjeda i 61 nominacija.

Serija prati nervoznog i pomalo nesigurnog stažista J.D.-a (Zach Braff) te njegove prijatelje u, za njih pomalo novom i neotkrivenom, svijetu medicine. Naime, on, Elliot (Sarah Chalke), Turk (Donald Faison) i Carla (Judy Reyes) stažisti su u bolnici Sacred Heart. Mlade doktore poučava neugodan mentor dr. Cox (John C. McGinley), dok svima šefuje dr. Kelso (Ken Jenkins). Tu je i domar (Neil Flynn) čija je glavna zadaća namučiti J.D.-a. To je i više nego dovoljno da bi se pokrenula lavina komičnih situacija, što iz bolnice, što iz njihovih, ništa manje smiješnih, privatnih života.
Nadalje, dr. Turk i sestra Carla postanu supružnici, a kroz seriju je prošlo i niz gostujućih glumaca, pogotovo zato što se gotovo stalno javljaju neki problematični pacijenti, ali i totalno bizarni slučajevi (npr. žarulja koja je zapela u stražnjici) koji jednostavno mame blok urnebesnog smijeha. U kod nas aktualnoj četvrtoj sezoni, ekipi se pridružuje naporna Molly Clock (Heather Graham), psihijatrica koja se zavadi s Carlom jer je jednostavno preuzela njenu ulogu davanja savjeta.
Autor serije Bill Lawrence nije očekivao ovakav uspjeh jer je mislio da će prva sezona biti i posljednja, no kasnije je izjavio da bi volio da krenu putem "Willa & Grace" te da im je cilj da se izdvoje iz skupine sličnih projekata. Lokacija na kojoj se snima "Stažist" je zapravo napušteni medicinski centar u sjevernom djelu Hollywooda koji je NBC iznajmio i uredio te je tako ekipa mogla nesmetano snimati i improvizirati.
Lawrence je dobio ideju za snimanje ovakve serije kad je jedne večeri sjedio u baru sa tri najbolja prijatelja (sva tri liječnici) i slušao njihove zanimljive priče iz doba kad su bili stažisti. Kasnije je i upotrijebio te priče tako da je većina događaja iz serije istinita.
Serija Stažisti već je osvojila prestižnu nagradu Humanities, a bila je nominirana i za nagradu Guild, Emmy i People's Choice.

Komentari (3)

Foto