Ratna pravila (2000)

Rules of Engagement (Originalni naziv)

akcija triler

Pukovnik (T. L. Jones) pruzima obranu časnika na vojnom sudu optuženom za ratni zločin

 
Režija: William Friedkin
Scenarij: Stephen Gaghan, James Webb
Uloge: Tommy Lee Jones, Samuel L. Jackson, Guy Pearce, Ben Kingsley

Filmografija

Kad izbiju demonstracije u Jemenu pukovnik Terry Childers (Samuel L. Jackson) i postrojba marinaca imaju zadatak probiti se do američkog veleposlanstva te evakuirati veleposlanika i njegovu obitelj bude li potrebno.Pošto demonstranti otvore vatru na veleposlanstvo, bace eksploziv i i tri marinca poginu, Childers nema izbora; naređuje otvaranje vatre pri čemu bude ubijeno osamdesetak demonstranata. Terry Childers završi na vojnom sudu pod optužbom za ratni zločin no njegov prijatelj, marinski pukovnik Hays Hodges (Tommy Lee Jones) preuzima njegovu obranu...

Pukovnik Terry Childers (Samuel L. Jackson) je marinac s tridesetogodišnjim stažem, časnik s odličjima i borbenim iskustvom stečenim u Vijetnamu, Bejrutu i Pustinjskoj oluji. On je junak i patriot, časnik koga šalju u najteže ratne situacije. Kad mnoštvo demonstranata opkoli američko veleposlanstvo u Jemenu, Terry Childers dobiva nalog da s postrojbom marinaca pojača osiguranje. Njegov je zadatak evakuirati veleposlanika i njegovu obitelj, postane li situacija opasna i nasilna. Pošto demonstranti otvore vatru na veleposlanstvo u Jemenu, Terry Childers dobiva nalog da s postrojbom marinaca pojača osiguranje. Njegov je zadatak evakuirati veleposlanika i njegovu obitelj, postane li situacija i nasilna.
Pošto demonstranti otvore vatru na veleposlanstvo, bace eksploziv i i tri marinca poginu, Childers nema izbora; naređuje otvaranje vatre. Nastaje kaos, veleposlanik i njegova obitelj evakuirani su pod kišom metaka, a pred veleposlanstvom ostaje osamdeset ranjenih i mrtvih demonstranata. Iako je Childers besprijekorno vodio operaciju, suzdržavao se od vatre do posljednjeg trenutka i spasio veleposlanika i njegovu obitelj, u Americi ga čekaju vojni sud, optužba za ratni zločin i gubitak vojne karijere. Njegov prijatelj, marinski pukovnik Hays Hodges (Tommy Lee Jones), preuzima Childersovu obranu.

Glumac Blair Underwood dobio je nagradu Image 2001. godine.

Komentari (3)

Foto