Veliko srce (2007)

A Mighty Heart (Originalni naziv)

drama

Dokumentaristička drama koja opisuje otmicu i ubojstvo novinara Wall Street Journala

 
Režija: Michael Winterbottom
Scenarij: John Orloff, Mariane Pearl
Uloge: Dan Futterman, Angelina Jolie, Archie Panjabi, Mohammed Afzal, ...

Filmografija

Film temeljen na memoarima Mariane Pearl koji detaljno opisuju priču o životu i smrti njenog supruga, reportera Wall Street Journala, Dannyja Pearla, odlikuje se sigurnom režijom svestranog Michaela Winterbottoma, i uvjerljivom glumom Angeline Jolie koja je nominirana za Zlatni globus.

Novinar Wall Street Journala Daniel Pearl (Dan Futterman) trebao je 23. siječnja 2002. otputovati zrakoplovom od Karacija prema Dubaiju sa svojom trudnom ženom i novinarkom Mariane (Angelina Jolie). Dan ranije, Daniel dogovara intervju s islamskim fundamentalističkim svećenikom, no nikada se ne vrati s poslovnog razgovora. Mariane pokreće istragu u koju se uključuju pakistanska policija, američka ambasada, FBI, koji ispituje svjedoke, provjerava telefonske pozive, e-mail poruke i pretražuje osobna računala. No nitko se nije približio odgovorima na pitanja gdje se nalazi Daniel, tko ga je oteo i zašto. Je li razlog američko zlostavljanje zatvorenika u Guantanamo Bayu ili možda Wall Street Journalova suradnja s CIA-om?
Cijenjeni Michael Winterbottom ("Dobrodošli u Sarajevo", ""24 hour Party People"), prema istinitoj priči i knjizi Mariane Pearl, snimio je biografsku dramu o događaju koji se 2002. zbio u Pakistanu, kada je nestao reporter američkih novina. Za oslobađanje Daniela otmičari su tražili puštanje na slobodu zatvorenika iz Guantanamo Bayja, no američka vlada nikada ne popušta ucjenama terorista, pa nije ni tada. Iako se Angelina Jolie danas doživljava više kroz žute stranice trač rubrika, ona je prvenstveno briljantna glumica što nam je još jednom potvrdila ulogom žene nestalog novinara. Uloga Daniela Pearla pripala odličnom Danu Futtermanu, u priči o velikom međunarodnom skandalu, ali prije svega, o potresnoj ljudskoj sudbini i neumornoj potrazi za istinom.

Komentari (1)

Foto