Sveti Juraj ubija zmaja (2009)

Sveti Georgije ubiva aždahu (Originalni naziv)

drama ratni

Visokobudžetna ratna melodrama u pet nastavaka

 
Režija: Srđan Dragojević
Scenarij: Dušan Kovačević
Uloge: Lazar Ristovski, Milutin Milošević, Nataša Janjić, Dragan Nikolić, ...

Filmografija

"Sveti Georgije ubiva aždahu" je srpska ratna melodrama režisera Srđana Dragojevića, za koju je scenarij napisao Dušan Kovačević na temelju svoje istoimene kazališne predstave.

Radnja je smještena u period od 1912. do 1914. godine u jednom srpskom selu na priobalju Save nadomak granice sa Austro-Ugarskom. U selu postoji duboka podjela između zdravih vojno sposobnih muškaraca i mnogobrojnih vojnih invalida iz prošlih Balkanskih ratova, i ove dvije grupe, iako dijele isti prostor, žive dosta odvojeno jedni od drugih zbog međusobne netrpeljivosti.
U središtu pažnje je ljubavni trokut između seoskog žandara Đorđa, njegove žene Katarine i mladog vojnog invalida Gavrila koji je nekada bio u ljubavnoj vezi sa Katarinom. Iako se Katarina u međuvremenu udala za Đorđa, ona i dalje voli Gavrila što povremeno dovodi do sukoba između njih dvojice.
Početkom Prvog svjetskog rata počinje mobilizacija svih dijelova Srbije i svi vojno sposobni mještani sela su mobilizirani. U selu ostaju samo žene, djeca i invalidi koji, kako glasine tvrde, pokušavaju iskoristiti situaciju udvarajući se seoskim ženama. Ove glasine dopiru do mobiliziranih seljana na frontu i, da bi spriječili opću pobunu i njihovo napuštanje borbenih položaja, srpska komanda odlučuje i invalide poslati na front i to na prvu borbenu liniju.

Komentari (0)

Foto