Božićna priča: mjuzikl (2004)

A CHRISTMAS CAROL (Originalni naziv)

drama mjuzikl fantastika

Mrzovoljni starac dobit će priliku za iskupljenje na sam Božić

 
Režija: Arthur Allan Seidelman
Scenarij: Lynn Ahrens, Mike Ockrent
Uloge: Kelsey Grammer, Jason Alexander, Jesse L. Martin, Jane Krakowski, ...

Filmografija

Ova glazbena verzija priče o Scroogeu osvojila je više nagrada: Primetime Emmy za glazbu, Golden Reel za montažu glazbe, nominiran je za Primetime Emmy za koreografiju, te za nagrady Epiphany kao najinspirativniji TV film. Izvrsni Kelsey Grammar bio je nominiran za nagradu Grace kao najinspirativniji glumac u nekom TV programu.

G. Scrooge (K. Grammer), koji voli samo svoje zlato, nije rođen kao mrzitelj svakog životnog veselja i radosti. Postao je takav kad je bio dječak, nakon što je njegov otac završio u zatvoru zbog dugova. Otac mu je tada poručio da uvijek mora zarađivati i čuvati novac. I tako je već kao mladić Ebenezer Scrooge postao uspješan lihvar. Imao je djevojku Emily (J. Love Hewitt) koju je volio, ali se nije htio oženiti dok ne zaradi dovoljno novca. No, s vremenom, kako mu se kasa punila, njegovo je srce postajalo sve tvrđe i Emily ga je napustila. Ostao mu je samo jedan vjeran prijatelj i partner, Jacob Marley (J. Alexander). A kad je Jacob iznenada umro, više nije imao nikoga i ništa osim novca. Nije Scrooge bio škrt samo prema drugima, takav je bio i prema sebi. Sve dane, pa i Božiće, provodio je sam. A onda mu se pred jedan Božić ukazao Jacobov duh i rekao da će mu te noći, jedan za drugim, stići još tri duha: Duh prošlih Božića (J . Krakowski), Duh sadašnjeg Božića (J. L. Martin) i Duh budućih Božića (G. Chaplin). Svaki će ga nečemu važnome naučiti, onome što je Scrooge davno zaboravio...
Roman koji je Charles Dickens napisao po narudžbi, kako bi otplatio dug, odmah je postigao veliki uspjeh i svih šest tisuća primjeraka rasprodano je. Do danas je ostao jedna od najpopularnijih božićnih priča, ekraniziran je petnaestak puta i doživio bezbroj različitih adaptacija. Ebenezer Scrooge postao je opća imenica za čovjeka koji mrzi Božić, ali ga čudo Božića spasi i pretvori u dobrog čovjeka.

Komentari (0)

Foto