Tajne (2007)

Ha-Sodot (Originalni naziv)

drama

Pogled na živote dviju ortodoksnih židovki

 
Režija: Avi Nesher
Scenarij: Avi Nesher, Hadar Galron
Uloge: Fanny Ardant, Ania Bukstein, Michal Shtamler, Guri Alfi

Filmografija

Naomi, revna pobožna kći istaknutog rabina, nagovori oca da odgodi njezin brak godinu dana kako bi odslušala židovski seminar za žene u drevnome kabalističkom sjedištu Safedu...

Naomi, briljantna i pobožna kći ultraortodoksnog rabina nađe se na životnoj prekretnici kada joj umre majka, a od nje se očekuje da se smjesta uda za očeva štićenika. Uznemirena, no odlučna, ona preklinje oca da joj dopusti da godinu dana pohađa ženski vjerski seminar u Safedu, rodnome mjestu kabale, kako bi se pripremila za žrtve koje će trebati podnijeti kao supruga.

 

Otac popusti, a Naomin život skrene u neočekivanu smjeru. Pobožna, no živahna, Naomi i njezina nova prijateljica Michelle sprijatelje se s lijepom tajanstvenom starijom ženom Anouk (Fanny Ardant), koja je bolesna i živi u blizini, koja je možda Židovka, a možda i nije, i koja je možda počinila zločin iz strasti.

 

Naomi osmisli niz rituala koji će nekako „pročistiti“ Anouk od njezinih grijeha, ali budući da oni prelaze granice židovskog zakona, moraju ih držati u tajnosti. Proces otvara neodoljive nove obzore djevojkama uhvaćenima između krutog muškog establišmenta u kojem su odrasle i želje da budu svoje bez obzira na cijenu.

Komentari (0)

Foto