Posljednji primati (2007)

The Last Trimate (Originalni naziv)

dokumentarni

Birute Galdikas više od 35 godina proučava orangutane

 
Režija: Stephen Van Mil
Scenarij: Dorothee Damberg, Stephen Van Mil
Uloge: Mel Gibson

Filmografija

'Posljednji primati' prikazuje prošlost, sadašnjost i budućnost Leakey kampa u Kalimantanu, kroz oči Dr. Galdikas, a isto tako prikazuje rad Australskog orangutan projekta u tom području.

Kasnih 1960-ih, legendarni antropolog Louis Leakey imenuje tri žene da proučavaju i brinu o tri vrste velikih majmuna na zemlji: Dian Fossey preuzima gorile, i njeno ubojstvo koje su izvršili krivolovci dovodi do snimanja filma 'Gorile u magli'; a Jane Goodall preuzima čimpanze, i dan danas putuje svijetom skupljajući priloge i podižući svijest o njihovom problemu; a Birute Galdikas putuje na Borneo pratiti orangutane.

Birute je i nakon 35 godina još uvijek tamo, smještena u prikladno nazvanom Leaky (prokišnjavajući) kampu, te je odgovorna za najduže proučavanje jedne vrste koje je proveo pojedinac ikad. Njen podvig je začuđujuć, a ovaj iznenađujući dokumentarac, visoke razlučivosti prikazuje njenu životnu borbu za spašavanje svijeta indonezijskih divljih orangutana, čije je stanište ugroženo silovitim iskrčivanjem šuma i sadnjom plantaža uljnih palmi... 


Komentari (0)

Foto