Lovac (2000)

THE WATCHER (Originalni naziv)

triler kriminalistički

Policijski detektiv hvata serijskog ubojicu koji svoje žrtve davi klavirskom žicom

 
Režija: Joe Charbanic
Scenarij: David Elliot, Clay Ayers, Darcy Meyers
Uloge: Keanu Reeves, James Spader, Marisa Tomei, Ernie Hudson, Chris Ellis

Filmografija

Uspjeh mijenja sve. Redatelj glazbenih spotova Joe Charbanic, ispred čijih se kamera našle i rock skupine Sonic Youth te Soul Coughing, upoznao se s glumcem Keanuom Reevesom i, naravno, režirao spot za njegov band Dogstar. Zvijezda Brzine i Matrixa pristala je sudjelovati u Charbanicovu igranofilmskom prvijencu The Watcher pri čemu se njegov angažman od prvotne manje uloge pretvorio u interpretaciju glavnog negativca.

Policijski detektiv Joel Campbell (J. Spader) pokušava vratiti psihičku stabilnost seansama kod dr. Polly Beilman (M. Tomei). Frustriran što tijekom službe u Los Angelesu nije uspio uhvatiti serijskog ubojicu Davida Allena Griffina (K. Reeves), koji je svoje žrtve davio klavirskom žicom, Joel se preselio u Chicago kako bi otpočeo novi život. No, odlazak na drugi kraj zemlje nije ga udaljio od glavnog problema. Kada mu poštom stigne fotografija nepoznate mlade žene, Joelu je jasno da je i ubojica stigao u Chicago. Odlučan riješiti slučaj koji ga godinama muči, detektiv će se morati uhvatiti u koštac ne samo s manijakalnim kriminalcem nego i s nizom osobnih trauma...

Film je uz poveći proračun od 33 milijuna dolara, što je zasluga Reevesova uključivanja snimljen 2000., godinu dana nakon uspjeha Matrixa. Premda se čini da je film još jedan epigon nastao na valu žanrovski istovjetnih naslova u američkoj kinematografiji u 1990-ima, debitant Charbanic potrudio se realizirati vizualno dojmljiv rad čija je stilizacija itekako vezana uz redateljevo iskustvo snimanja glazbenih spotova. Uz to, na projektu su angažirani snimatelj Michael Chapman, dvaput nominiran za Oscara (Razjareni bik, Bjegunac) i montažer Richard Nord (Bjegunac, Fled), također nesuđeni laureat Američke filmske akademije. Njihov je zajednički rad rezultirao uistinu atraktivnim izmjenama kadrova, flashbackova i slowmotiona, dok je u komornoj priči o nadmudrivanju ubojice i policajca potonjeg odglumio vrlo dobri James Spader (Seks, laži i videovrpce, serijal Boston Legal).

Njegova interakcija s Keanuom Reevesom izvedena je na netipičan način za žanr, jer su tumači dvojice sučeljenih likova dobili podjednak prostor te gledatelj otpočetka zna tko koga lovi i s kojim motivima. Tandemu Reeves & Spader pridružila se oskarovka Marisa Tomei (Moj rođak Vinny, U zamci) kao detektivova psihijatrica dr. Polly Beilman, a u ostalim su ulogama Ernie Hudson (Congo, serija Oz) kao Ibby i Chris Ellis (Uhvati me ako možeš, Armageddon) kao Hollis. Iako film nije naišao na veći odaziv publike (u američkim se kinima zarada zaustavila na tridesetak milijuna dolara, dok je Keanu Reeves nominiran za zloglasnu Zlatnu malinu), prvijenac Joea Charbanica ima svoje adute: od ugledne glumačke ekipe do zanimljivog spoja priče o serijskom ubojici i estetike videospotova.


Komentari (0)

Foto