Zagorka (2007)

Zagorka (Originalni naziv)

drama dokumentarni biografski

Marija Jurić Zagorka (1873-1957) jedna je od najvećih hrvatskih književnica i sigurno najpopularnija

 
Režija: Biljana Čakić-Veselič
Scenarij: Biljana Čakić-Veselič
Uloge: Klara Justić, Irena Hihlik, Vedrana Ćetković, Đurđa Veljović, Neva Rošić, ...

Filmografija

Serija prikazuje težak životni put ove velike žene - od djetinjstva u disfunkcionalnoj obitelji, prisilnog braka, borbe s urednicima časopisa i novina za priznanje svog novinarskog rada, preko književne slave i goleme popularnosti njezinih romana u nastavcima poput "Gričke vještice" i kazališnih komada poput "Jalnuševčana", pa sve do smrti pod nerazriješenim okolnostima.

Marija Jurić Zagorka (1873-1957) jedna je od najvećih hrvatskih književnica, a bila je žena ispred svoga vremena: u prvom redu novinarka u doba u kojem je to zanimanje bilo rezervirano isključivo za muškarce, zatim hrvatska patriotkinja koja je aktivno sudjelovala u borbi protiv režima bana Khuen-Héderváryja, te borac za ženska prava i ravnopravnost spolova.
 
Kroz četiri životna razdoblja lik Zagorke tumače četiri glumice: djevojčicu Klara Justić, djevojku Irena Hihlik, zrelu ženu Vedrana Ćetković, umirovljenicu Đurđa Veljović. Glas Zagorke kao naratora interpretira Neva Rošić.

Film (koji u ovom slučaju gledamo kao mini seriju) je nastao u produkciji Fade Ina, HRT-a i Zagreb filma. Sufinanciran je sredstvima Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i Ministarstva kulture RH. 


Komentari (0)

Foto