Prisega na šutnju (1987)

Sworn To Silence (Originalni naziv)

drama

Odvjetnik ne smije otkriti priznanje klijenta jer bi prekršio temeljno načelo profesije

 
Režija: Peter Levin
Scenarij: Robert L. Joseph
Uloge: Peter Coyote, Dabney Coleman, Liam Neeson

Filmografija

Dabney Coleman osvojio je Primetime Emmy i bio nominiran za Zlatni globus za ulogu odvjetnika Costigana. Film je snimljen prema romanu Toma Alibrandija i Franka H. Armanija.

Mlada djevojka je ubijena, a za ubojstvo je osumnjičen i uhićen Vincent Cauley (L. Neeson). Cauley je čudan čovjek, neomiljen u mjestu, pa se time i brani: namjestili su mu ubojstvo kako bi imali koga optužiti. No, nož koji je nađen pokraj tijela pripada njemu, a pod djevojčinim noktima nađene su vlasi njegove kose. Osim toga, dvije su djevojčice, od 14 i od 16 godina, nestale nekoliko tjedana ranije, te iako tijela nisu nađena, ljudi sve glasnije pričaju kako je i njih ubio Vincent Cauley.

 

Sudac određuje da Cauleyja brani odvjetnik Sam Fischetti (P. Coyote), iako on nije stručnjak za kriminalne slučajeve, zato što je iskusan i vješt. Fischetti se pokušava izvući, jer to nije njegovo područje i jer zna da će protiv sebe imati cijeli grad, no sudac ne odustaje. Fischetti je pošten odvjetnik i nije kukavica, od trenutka kad je preuzeo slučaj čini sve kako bi pomogao svom klijentu. Angažira i pomoćnika, Martina Costigana (D. Coleman), vrsnog odvjetnika kriminalista, koji je izgubio ugled i poslove zato što je postao alkoholičar. Njih dvojica zajedno ispituju Cauleyja i ma koliko bili na sve spremni, šokirani su kad on prizna da je ubio Vanessu i kad ponudi nagodbu - reći će im gdje su tijela dviju nestalih djevojaka, ako ga izvuku tako što će ga proglasiti zakonski neuračunljivim.

 

Ono što su doznali od klijenta, dvojica odvjetnika ne smiju nikome reći  jer bi time prekršili temeljno načelo svoje profesije. Za Sama je nesnosno gledati roditelje nestalih djevojčica i ne smjeti im reći gdje su njihova tijela, njegov je mir zauvijek izgubljen ma što se dogodilo, a zbog svega ugrožen je i njegov ugled, pa i opstanak u gradu...

Komentari (0)

Foto