Bogovi su pali na tjeme (1980)

THE GODS MUST BE CRAZY (Originalni naziv)

akcija komedija

Pomutnja i strah od noviteta u starom afričkom plemenu

 
Režija: Jamie Uys
Scenarij: Jamie Uys
Uloge: Marius Weyers, Sandra Prinsloo, N!xau, Louw Verwey, Michael Thys

Filmografija

"Bogovi su pali na tjeme", redatelja i scenarista Jamesa Uysa bez sumnje je jedan od najvoljenijih filmova osamdesetih godina, komedija koja je na samom početku toga desetljeća zarobila srca gledatelja diljem svijeta.Razloge takvom uspjehu ne treba naporno tražiti jer film naprosto pršti životnim veseljem, duhovitim scenama i sjajnim glumačkim interpretacijama, od kojih se mora izdvojiti ona bušmana-naturščika N!xaua.

Duboko u pustinji Kalahari sa svojom širokom obitelji živi dobronamjerni Bušman Xi (N!xau), koji o svijetu zna upravo onoliko koliko mu je potrebno da preživi i nahrani svoje najbliže. Xi, naime, ne zna za civilizaciju izvan svoje plemenske zajednice i vjerojatno je nikada ne bi ni otkrio da jednoga dana pored njega na zemlju nije pala boca Coca-Cole. Taj božji dar, kako je Xi protumačio bocu, njegovu se plemenu isprva pokaže izrazito korisnim, no uskoro postane predmet svađa i fizičkih okršaja. Xi tada odluči riješiti se "zle stvari" i to na način da pronađe kraj svijeta i baci bocu u bezdan. Upravo na tom putu simpatični Bušman otkrit će civilizaciju: "čudne životinje" s četirima okruglim nogama i velike, "teške" ljude. Među njima naći će prijatelje, poput nespretnog mikrobiologa Steyna (M. Weyers) i učiteljice Kate (S. Prinsloo), ali i neprijatelje, kao što je zločinac Sam Boga (L. Verwey)...

U vrijeme kad je film bio završen malo je tko doista vjerovao u komercijalni potencijal Bušmana Xija i njegove pustolovine. "Bogovi su pali na tjeme" originalno je bio predviđen za ograničenu domaću distribuciju, no četiri godine poslije, zahvaljujući američkom filmskom studiju 20th Century Foxu, ipak je dobio priliku zaživjeti na međunarodnoj sceni. Kad je napokon predstavljen široj publici, film je nevjerojatno brzo osvojio srca gledatelja i naklonost kritičara te je uskoro postao globalni hit o kojem se naveliko pričalo, a poznata je i anegdota o jednom američkom kinu koje je ovaj film na repertoaru držalo punih 532 dana bez prekida. Da je film na kraju ipak postigao takav uspjeh, ne treba nimalo čuditi.

Kombinacija životnih i simpatičnih likova, egzotičnih pejzaža, priče koja slavi prijateljstvo, slobodu i prirodu, te izrazito nadahnutog autorskog pristupa koji sve navedeno pakira u urnebesnu slapstick komediju, ovaj film raspolaže svim adutima potrebnim za osvajanje masovnog sljedbeništva. "Bogovi su pali na tjeme" svoje mjesto u filmskoj povijesti ponajprije zaslužuje kao originalna, inteligentna i izrazito efektna slapstick komedija. Zasluge za to svakako idu južnoafričkom autoru Jamieju Uysu (redatelj, scenarist, producent, direktor fotografije i montažer filma), te glavnom glumcu - naturščiku N!xauu. Ovdje valja napomenuti kako je Uys glumca za glavnu ulogu mjesecima tražio po pustinji Kalahari, ali se trud višestruko isplatio. Naime, ne samo da je N!xau jako dobro odradio svoj glumački zadatak, nego je pritom i znatno pridonio uvjerljivosti radnje: većina njegovih začuđenih reakcija na vanjski svijet u filmu uopće nije odglumljena.

"Bogovi su pali na tjeme" dobre je rezultate ostvario i na svjetskoj festivalskoj sceni. Osim osvojene nagrade u kategoriji najpopularnijeg filma na Montréal World Film Festivalu, osvojio je i Young Artist nagradu kao najbolji strani film, te je u istoj kategoriji bio nominiran i za prestižnu francusku filmsku nagradu César. Podjednako uspješan nastavak ovoga filma, "Bogovi su pali na tjeme 2", u kinima se pojavio 1989. godine.


Komentari (16)

Foto