Vunasti mamut - Tajne u ledu (2012)

WOOLLY MAMMOTH - SECRETS FROM THE ICE (Originalni naziv)

dokumentarni

Globalno zatopljenje otkriva nam zanimljive tajne o nekadašnjim stanovnicima našeg planeta

 
Režija: Tim Walker
Scenarij:
Uloge: Alice Roberts, Bernard Buigues, Kevin Campbell

Filmografija

Ovaj fascinantan film baca sasvim novo svjetlo na biologiju i ponašanje dlakavog mamuta te opovrgava neke uvriježene netočnosti i donosi pouzdane podatke o jednoj od najčudesnijih životinja u povijesti svijeta.

Dok se sibirski trajni led otapa, na površinu izlaze ostaci dlakavog mamuta - od kostiju do kompletnih tijela - koji su bili zakopani pod smrznutim tlom. Znanstvenici diljem svijeta sad iz tih ostataka izvlače zapanjujuće nove podatke o fiziologiji, ponašanju i okolini u kojoj je živio ovaj izumrli div. Film se služi svim tim otkrićima i kompjuterskom grafikom da, prvi put nakon 10.000 godina, oživi dlakavog mamuta i svijet koji ga je okruživao.
 
Putujući od sibirskog permafrosta do azijskih prašuma, od znanstveno-fantastičnog svijeta genetskih istraživanja do divnog novog svijeta virtualnih zooloških vrtova, film prati i nevjerojatno zanimljivu suradnju najvećih svjetskih stručnjaka za mamute.
Dok zajedno sa stručnjacima proučavamo kosti, izmet, dlaku, tkivo pa čak i krv dlakavog mamuta, sve se više približavamo tim golemim stvorovima te postajemo svjesni njihove veličine i nevjerojatne prilagodbe okolišu, od kemijski jedinstvenog hemoglobina do naizgled čudnovatog načina ponašanja koje im je osiguravalo preživljavanje.
 
Jeste li znali?

Mesožderi imaju znatno veće količine dušikovog izotopa N15 u mišićima od biljojeda. Ispitivanja su pokazala da mamut u mišićima ima još više N15 od mesoždera, ali mamuti su jeli samo travu i nisko bilje. Kako je to moguće? Mamuti su cijelo ljeto pasli, a hladnu zimu preživljavali su na vlastitim zalihama masnoće i bjelančevina iz mišića - doslovno su jeli sami sebe. 


Komentari (0)

Foto