Fen frizura (2001)

BLOW DRY (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Samo najbolji odmjeravaju snage i talent na frizerskom prvenstvu

 
Režija: Paddy Breathnach
Scenarij: Simon Beaufoy
Uloge: Alan Rickman, Natasha Richardson, Bill Nighy, Josh Hartnett, ...

Filmografija

Posebna i rijetko viđena atrakcija koju "Fen frizura" pruža jest promenada najneobičnijih frizura kao manje istaknutog, a zapravo iznimno zanimljivog i kreativnog aspekta modne umjetnosti.Riječ je o solidnom ostvarenju koje u prvi plan stavlja obiteljsku problematiku, afirmativno se odnoseći prema novom, liberalnom poimanju proširene obitelji koja ovdje uključuje i prihvaćanje lezbijskog odnosa.

U britanskom gradiću Keighleyju održava se godišnje frizersko prvenstvo i tim povodom okupljaju se natjecatelji iz raznih krajeva. Iz Londona dolazi aktualni šampion Ray Robertson sa svojom ekipom, u kojoj je i njegova dražesna kći Christina. Robertsonovi su inače rodom iz Keighleyja u kojem stari Rayov rival Phil Allen sa sinom Brianom vodi frizerski salon. Mondeni Ray podbada nekad jako darovitog Phila, jer je spao na običnog frizerskog obrtnika, no između dvoje mladih, Briana i Christine koji se nisu vidjeli godinama, odmah plane iskra simpatije. Bivša Philova supruga Shelley, vrsna frizerka koja ga je napustila prije deset godina jer se zaljubila u Sandru, teško je bolesna.
Kemoterapija i zračenje nisu dali rezultata te ona odustaje od daljnjih terapija, svjesna da bi se samo mučila, bez ikakvih izgleda za poboljšanje. To nema snage priznati Sandri, ali otkrije Philu i Brianu, misleći da njima nije stalo do nje. To nije točno, štoviše Brian i Shelley zajedno se prijave na frizersko natjecanje, dok se Phil koleba, no naposljetku se i on pridruži te njihova ekipa postaje glavna konkurencija Robertsonovoj...
"Fen frizura" izdanak je vitalne struje britanskih humorističnih drama odnosno romantičnih komedija koje zadnjih desetak godina tržišno dominiraju otočkom kinematografijom te imaju najveći komercijalni odjek na međunarodnom tržištu. To su filmovi koji vješto spajaju melodramatične i humoristične tonove, a nerijetko pružaju i zanimljive socijalne uvide. Film "Fen frizura" nije zabilježio velik međunarodni uspjeh kao neki drugi filmovi te struje, premda je američki produkcijsko-glumački udio bio znatan (mlade zvijezde Rachel Leigh Cook /Ona je sve to/ i Josh Hartnett /Pearl Harbor/), a i s britanske strane sudjelovala je prva glumačka liga na čelu s Alanom Rickmanom i Natashom Richardson, glumcima koji imaju i podosta hollywoodskog staža.

Komentari (0)

Foto