Naši dani (0)

Naši dani - Priče o hrvatskom rocku (Originalni naziv)

glazba dokumentarni

Naziv je odabran prema albumu Grupe 220, prvog autorskog rock albuma (LP) u tadašnjoj Jugoslaviji

 
Režija: Andrija Vrdoljak
Scenarij: Arsen Oremović, Siniša Škarica, Hrvoje Horvat, ...
Uloge: Goran Navojec

Filmografija

Vidjet ćemo kako je nastajao te kako se razvijao hrvatski rock fokusirajući se pritom na ključne albume, autore, izvođače i događaje od 50-ih godina pa do kraja 20. stoljeća.

"Tijekom dvogodišnjeg rada na serijalu snimljeni su intervjui sa čak 143 sugovornika. 110 glazbenika, 33 novinara, kritičara, fotografa i ostalih osoba iz javnog života ispričalo je svoje priče o slavnim danima našeg rocka", opisao je seriju redatelj Andrija Vrdoljak.
 
Prva epizoda vraća nas u prošlost od sredine 50-ih do sredine 60-ih godina 20. stoljeća. To je vrijeme prvih rock sastava u Hrvatskoj, koji su svoj repertoar temeljili na prepjevima inozemnih rock pjesama tada aktualnih i popularnih izvođača uglavnom iz SAD-a, od Elvisa Presleya, Little Richarda do Shadowsa, u vrijeme kada su se inozemne ploče teško nabavljale, pa su se pjesme slušale na Radio Luxembourgu, VOA i skidale "od note do note".
 
Govorimo i o nastanku Grupe 220 te prvom autorskom rock albumu na prostoru bivše Jugoslavije "Naši dani" Grupe 220, po kojem je serija dobila ime. O njihovoj popularnosti i razlazu prve postave grupe, pa o ponovnom okupljanju kada je Drago Mlinarec u sastav doveo neke od glazbenika koji će ostati u rocku do današnjih dana, poput Huseina Hasanefendića Husa i Ivana Pike Stančića.

Pričamo i o grupi "Mi" te o prvom pojavljivanju legendarne Josipe Lisac, njezinom susretu s Karlom Metikošem i njihovom antologijskom albumu "Dnevnik jedne ljubavi"...


Komentari (5)

Foto