Opera za tri groša (1931)

DIE 3 GROSCHENOPER / THE THREEPENNY OPERA (Originalni naziv)

komedija drama mjuzikl

Izvrsna satirična mjuzikl komedija je impresivna adaptacija istoimenog mjuzikla B. Brechta

 
Režija: Georg Wilhelm Pabst
Scenarij: Ladislaus Vajda, Béla Balász, Léo Lania
Uloge: Rudolf Forster, Carola Neher, Reinhold Schünzel, Fritz Rasp, Valeska Gerp...

Filmografija

Pabstov film imponira sjajnom režijom, intrigantnim satiričkim žalcima, impresivnom fotografijom Fritza Arnoa Wagnera ("Nosferatu, fantom noći", "Ubojica M") te izuzetno raspoloženim glumačkim nastupima postave u kojoj je i Weillova supruga Lotte Lenja ("Iz Rusije s ljubavlju").

Viktorijanski London tijekom 18. stoljeća. Nakon što se na vratima bordela u Sohou oprosti od atraktivne Jenny Diver (L. Lenja), jedne od svojih brojnih ljubavnica, svodnik, ženskar, lopov, otmjeni gospodin i ubojica Macheath "Mackie" Nož (R. Forster) na ulici susretne privlačnu Polly Peachum (C. Neher), kćer utjecajnog kralja prosjaka Jonathana Peachuma (F. Rasp). Nakon što nju i njezinu prijateljicu Lucy, kći tamničara Smitha (V. Sokoloff), pozove na piće u lokal gdje je stalni gost, Mackie iste večeri odluči oženiti Polly. Da bi to ostvario, potrebna mu je pomoć njegovih suradnika koji moraju ukrasti vjenčanicu i namještaj za budući dom, pa čak i jedan stari sat. Mackie želi da vjenčanju nazoči i korumpirani šef policije Tiger-Brown (R. Schünzel), njegov stari znanac iz vremena zajedničke vojne službe u Indiji, također notorni ženskar čije navike dobro poznaje njegova supruga (V. Gert). Nakon što dozna da mu se kći udala za Mackieja, Jonathan Peachum će od Tiger-Browna zatražiti da uhiti mladoženju, a cijeli će slučaj ugroziti svečanosti krunidbe engleske kraljice... 

Nezadovoljan načinom na koji je Bertolt Brecht u scenarij pretočio svoj libreto, a donekle pritisnut i zahtjevima producenata koji nisu željeli prihvatiti Brechtov polemički i naglašeno antikapitalistički intonirani predložak, Pabst je uz suradnju scenarista Béle Balásza ("Negdje u Europi", "Plavo svjetlo"), Léa Lanije i svog čestog suradnika Ladislausa Vajde ("Pandorina kutija", "Zapadno bojište 1918.") ponešto izmijenio izvornu priču i kreirao dijelom autonomno ostvarenje. Zbog svega navedenog, kao i zbog izbacivanja nekoliko njegovih i Weillovih pjesama, Brecht je naposljetku pokrenuo sudsku tužbu koju je izgubio.


Komentari (0)

Foto