Djeca-vukovi (2012)

Okami kodomo no ame to yuki (Originalni naziv)

drama animirani obiteljski

Dirljiva animirana priča o odrastanju i životnim izazovima koji se pojavljuju putem

 
Režija: Mamoru Hosoda
Scenarij: Satoko Okudera
Uloge: Kumiko Asô, Colleen Clinkenbeard, Megumi Hayashibara, Takuma Hiraoka, ...

Filmografija

Živjeti kao ljudsko biće ili živjeti kao vuk? Dvosatni film govori o razdoblju od 13 godina, što se može postići samo animacijom. Što čine roditelji i djeca u različitim životnim situacijama? U ovoj fantastičnoj priči, "djeca-vukovi" – rođeni u ljubavi između "čovjeka-vuka" i ljudskog bića, suočavaju se s tim stvarnim i univerzalnim pitanjem s kojim se svi susrećemo.


"Nastojim stvoriti film koji istovremeno bodri, ali i zadovoljava kriterije za dobru zabavu."

- Mamoru Hosoda; redatelj, scenarist i autor izvorne priče

 


Djeci – film poput predivne i zabavne bajke... 

Mladima – odgoj djece, koga će tek iskusiti, kao priča prepuna iznenađenja i čuda... 

Roditeljima – podsjetnik na odrastanje njihove djece...

 


O FILMU

 


"Djeca-vukovi" je dugometražni animirani film koji gledatelje svih generacija ostavlja bez daha. U režiji Mamoru Hosode, ovo veliko kinematografsko ostvarenje prati Hanu, djevojku koja s dvoje djece povučeno živi u mirnom dijelu grada. Njihovo odrastanje je sretno i veselo, no skrivaju veliku tajnu – otac im je Čovjek-vuk. Nakon njegovog iznenadnog nestanka, Hana se povlači na napuštenu farmu pored velike šume, gdje stvara novi dom.

 

Film je osvojio japanski ekvivalent Oscaru – Japan Academy Prize za Najbolji animirani film 2013. godine.



 

O RADNJI

 



Studentica Hana (Aoi Miyazaki) zaljubljuje se u "njega" (Takao Osawa) ubrzo nakon što se upoznaju. Kasnije saznaje da on samo izgleda kao čovjek iako je zapravo "čovjek-vuk", no to ne mijenja njezine osjećaje. Započinju zajednički život i ubrzo postaju roditelji. Prvom djetetu, djevojčici, daju ime Yuki, što znači "snijeg", jer se rodila na snježni, zimski dan. Drugom djetetu, sinu, daju ime Ame što znači "kiša". On je rođen na kišni dan.

 

Yuki je aktivna i znatiželjna. Ame je nježan i plašljiv. Naizgled se čini da su sasvim obična obitelj, no djeca su istovremeno i ljudi i vukovi – oni su "djeca-vukovi". Krijući ovu činjenicu, žive neupadljivo u mirnoj četvrti velikog grada. Život im je skroman, ali sretan. Jednog dana, sretan život, za kojega su mislili da će trajati vječno, naprasno se prekida smrću njihova oca, čovjeka-vuka. 

 

Hana je shrvana, no odlučna u namjeri da nastavi s podizanjem djece što bolje može. Odlučuje se na odlazak iz grada kako bi djeci pružila mogućnost da odrastaju na selu gdje će biti okruženi grubom, ali netaknutom prirodom. Na taj način pružit će im mogućnost izbora za budućnost – da postanu "ljudi" ili "vukovi". 

 

Za njihov novi dom Hana odabire ruševnu kuću staru stotinjak godina skrivenu duboko u planinama. Yuki, po prirodi "muškastija", automatski se prilagođava novoj kući, no sramežljivi Ame se tamo ne osjeća ugodno. Hana počinje popravljati zapuštenu kuću. Dok ona radi, Yuki i Ame trčkaraju uokolo mijenjajući obličje – u jednom trenutku su djeca, a već u drugom vukovi...

Komentari (0)

Foto