Bibi Bocksberg (2004)

BIBI BLOCKSBERG UND DAS GEHEIMNIS DER BLAUEN EULEN (Originalni naziv)

dječji fantastika

Tinejdžerica sa vještičjim moćima pomažući prijateljici ne sluti sukob sa zlom vješticom

 
Režija: Franziska Buch
Scenarij: Elfie Donnelly
Uloge: Sidonie von Krosigk, Marie Luise Stahl, Corinna Harfouch, Katja Riemann, ...

Filmografija

Dražesna Bibi je ženska inačica popularnog Harryja, međutim Bibi se prvi put pojavila 1980., a Harry tek 1997. Uz to, Bibi je izvorno junakinja njemačkih radio-drama, a Harry, kao što je poznato, zvijezda sedam romana i isto toliko isplaniranih filmova...

Tinejdžerica Bibi Blocksberg (S. von Krosigk) nije poput svojih vršnjakinja jer od rođenja raspolaže vještičjim moćima. Ona je dobra djevojka koja unatoč neslanim šalama redovito pomaže svojoj okolini. Problem su jedino njezine loše ocjene u školi zbog čega je mama Barbara (K. Riemann) i tata Bernhard (U. Noethen) odluče tijekom ljetnih praznika poslati u internat Altenberg čiji je ravnatelj šeprtljavi gospodin Bartels (E. Selge).

U ljetnoj školi Bibi dobije umišljenu cimericu Carinu (Elisa Becker), ali se zato sprijatelji s dobrodušnom Eleom (M. L. Stahl) koja je nakon prometne nesreće završila u invalidskim kolicima. Odluči pomoći svojoj najboljoj prijateljica Bibi, ali ne sluti da će se sukobiti sa zlom vješticom Rabijom (C. Harfouch)...

Britansko-austrijska autorica priča za djecu i mlade Elfie Donnelly proslavila se upravo predlošcima za radio-drame čiji su najpoznatiji junaci spomenuta Bibi Blocksberg i Benjamin Blümchen. Godine 2002. Bibi Blocksberg postala je junakinja istoimenog filma koji je u njemačkim kinima postigao zapaženi uspjeh te ne čudi da je dvije godine kasnije snimljen nastavak koji je naišao na sličan prijam najmlađih gledatelja u Njemačkoj.

Riječ je o ovoj fantastičnoj drami za koju je scenarij napisala Elfie Donnelly, a redateljica je Franziska Buch (Emil und die Detektive, Verschwinde von hier). Crno-bijela karakterizacija uz uspjeli humoristični diskurs čine film iznimno zabavnim i razigranim, dok nastup petnaestogodišnje S. von Krosigk u naslovnoj ulozi zaslužuje najviše ocjene (mlada je glumica utjelovila Bibi i u nastupnom filmu iz 2002.). U glumačkoj ekipi treba izdvojiti i M. L. Stahl (Wie angelt man sich seine Chefin), C. Harfouch (Hitler - Konačni pad) te K. Riemann (Rosens trasse) i U. Noethen (Das Sams). Film je nagrađen na festivalu u Münchenu te na najuglednijem festivalu filmova za djecu u Chicagu gdje je dobio nagradu publike.


Komentari (0)

Foto