Philadelphia (1993)

Philadelphia (Originalni naziv)

drama

Odvjetnik kreće u pravnu borbu protiv bivše tvrtke koja ga je otpustila zato što ima AIDS

 
Režija: Jonathan Demme
Scenarij: Ron Nyswaner
Uloge: Tom Hanks, Denzel Washington, Roberta Maxwell, Buzz Kilman, Karen Finley, ...

Filmografija

"Philadelphia" je među prvim hollywoodskim filmovima koji se dotakao teme virusa HIV-a, odnosno AIDS-a, homoseksualnosti i homofobije te je osvojio dva Oscara. Tom Hanks za najbolju mušku ulogu te Bruce Springsteen za pjesmu "Streets of Philadelphia".

Adrew Beckett (Tom Hanks) slovi za jednog od najdarovitijih mladih odvjetnika u Philadelphiji što nije promaklo velikim odvjetničkim tvrkama. Najprestižnija od njih regrutira ga u svoje redove ne znajući da je homoseksualac te da boluje od AIDS-a. Nakon nekog vremena znakovi bolesti postaju fizički vidljivi te ga se dojučerašnji kolege na čelu sa konzervativnim vlasnikom tvrtke (Jason Robards) odriču. Zbog navodnih problema u komunikaciji i loših poslovnih rezultata dobiva otkaz no ti su razlozi daleko od istine.
Početak je to njegove borbe za pravdu u kojoj traži partnera po drugim odvjetničkim uredima. Kada ga svi redom odbiju za pomoć se obraća starom rivalu, vrsnom odvjetniku Joeu Milleru (Denzel Washington) koji ga zastupa u postupku protiv bivše tvrtke nastojeći dokazati da je otpušten zbog bolesti, a ne zbog nesposobnosti.
Odnos Joea i njegovog klijenta u prvom je planu filma. Riječ je o dvije potpuno različite ličnosti suprotnih stavova. Za razliku od liberalnog Andrewa Joe je predrasudama opterećeni homofob koji se panično boji AIDS-a i homoseksualaca što njihovu prisnu suradnju čini još bizarnijom. S druge strane imamo Joea koji se bori za svoju čast, želi dostojanstveno proživjeti posljednje dane te će učiniti sve da u tome i uspije.

Komentari (1)

Foto