Meci iznad Broadwaya (1994)

BULLETS OVER BROADWAY (Originalni naziv)

komedija kriminalistički

Mladi dramatičar J. Cusack, nevoljko pristaje da mu predstavu financira njujorški gangster

 
Režija: Woody Allen
Scenarij: Woody Allen, Douglas McGrath
Uloge: John Cusack, Diane Wiest, Jennifer Tilly, Chazz Palminteri, ...

Filmografija

Svoj vjerojatno najbolji film u devedesetima i jedno od istaknutijih ostvarenja cjelokupna opusa, "Bullets Over Broadway", Woody Allen realizirao je 1994., a film je zanimljiv i po tome što je jedan od vrlo rijetkih Allenovih redateljsko-scenarističkih projekata u kojima sam nije glumio...

New York, 1920-ih. Mladi dramatičar David Shayne (John Cusack) napisao je sjajan komad, ali njegov producent Julian Max (Jack Warden) boji ga se postaviti na kazališne daske jer je potpuno nekomercijalan. Rješenje je pronađeno kad se kao financijer pojavi gangster Nick Valenti (Joe Viterelli), koji financiranje projekta uvjetuje time da njegova cura Olive Neal (Jennifer Tilly) dobije istaknutu ulogu u predstavi.

David, koji je i redatelj komada, to isprva odlučno odbija jer Olive je posve netalentirana namiguša, međutim, ubrzo shvati da nema izbora. Glavnu ulogu u predstavi dobiva diva Helen Sinclair, s kojom se David upušta u ljubavnu vezu zanemarujući svoju dražesnu višegodišnju djevojku Ellen. Olivein tjelohranitelj Cheech prisustvuje probama i odlučno kritizira Davidove dijaloge. Uskoro počne davati prijedloge i David shvati da je grubi gangster istodobno i iznimno darovit umjetnik...

Ovaj put Woody Allen  nije ni samostalno napisao scenarij, što je također rijetkost, nego u suradnji s mladim Douglasom McGrathom, koji je godinu ranije adaptirao klasični kazališni komad Garsona Kanina za film "Jučer rođena" s Melanie Griffith i Donom Johnsonom u glavnim ulogama, a dvije će godine potom debitirati i kao redatelj izvrsnom adaptacijom romana Jane Austin "Emma", s Gwyneth Paltrow u naslovnoj ulozi.

Allenov i McGrathov scenarij, koji na vrlo lucidan i duhovit način propituje odnos umjetnosti te financijskih i kreativnih uvjeta njezina nastanka, ali i dubinsku prirodu pravih umjetnika koji su izdignuti iznad konvencionalih poimanja morala, bio je nominiran za Oscara i Nezavisni duh, dok je sjajna Diane Wiest u ulozi glumačke dive nagrađena Oscarom (bio je to njezin drugi Oscar u istoj kategoriji; prvi je dobila za također Allenov film Hannah i njezine sestre), Zlatnim globusom i Nezavisnih duhom za najbolju sporednu ulogu. Za Oscara su još bili nominirani Chazz Palminteri (Cheech) u kategoriji najboljeg sporednog glumca, Jennifer Tilly (Olive) za najbolju sporednu glumicu, scenografija te Allen za režiju; uz to, Palminteri je nagrađen Nezavisnim duhom za sporednu mušku ulogu.


Komentari (0)

Foto