Dan revolveraša (1967)

HOUR OF THE GUN (Originalni naziv)

vestern

Nakon što mu zloglasni I. Clanton ubije brata Wyatt Earp preuzima zakon u svoje ruke

 
Režija: John Sturges
Scenarij: Edward Anhalt
Uloge: James Gardner, Jason Robards, Robert Ryan, Albert Salmi, Steve Ihnat

Filmografija

Propitkujući stare vestern mitove, Sturges je prikazao Wyatta Earpa kao iznimno slojevitu i tragičnu figuru, čovjeka koji se ne osvećuje toliko da bi zadovoljio pravdu koliko zbog uživanja u ubijanju. "Dan revolveraša" jedan je od ključnih filmova za razumijevanje nestanka klasičnog vesterna i pojave tzv. antivesterna.

Nakon što u obračunu kod O. K.Corrala ubiju nekoliko ljudi zloglasnog Ikea Clantnona (R. Ryan), šerif Wyatt Earp (J. Gardner), njegova braća Morgan i Virgil, i prijatelj Doc Holliday (J. Robards) moraju pred sudom dokazati kako nisu hladnokrvni ubojice već provoditelji zakona. Sud Earpa i Hollidaya oslobodi krivnje no moćni Clanton, čiji je cilj potpuna kontrola nad Arizonom, odmah potom nastavlja progoniti obitelj Earp. Njegovi plaćenici rane Virgila i ubiju Morgana Earpa. Kako suđenje za ubojstva propadne, jer se jedini svjedok boji pojaviti na sudu, Wyatt Earp odluči uzeti zakon u svoje ruke...

Glasoviti obračun braće Earp i Doca Hollidaya s Ikeom Clantonom i njegovim ljudima, koji se dogodio 1881. godine kod legendarnog O.K.Corrala u gradiću Tombstoneu, jedan je od filmski najpotentnijih događaja iz povijesti američkog Divljeg zapada. Posezanje hollywoodskih filmaša za mitskih sukobom rezultiralo je s nekoliko izuzetnih filmova poput "Moje drage Clementine" Johna Forda, među kojima posebno mjesto pripada izvrsnom "Obračunu kod O.K. Corrala" (1957), redatelja Johna Sturgesa.

Deset godina kasnije jedan od najboljih redatelja vesterna Sturges (Sedmorica veličanstvenih) vratio se ponovno događajima u Tombstoneu u podjednako izuzetnom filmu "Dan revolveraša", svojevrsnim nastavkom njegova "Obračuna", u kojem se pozabavio događajima koji su uslijedili nakon "Corrala". Sturges koji, zanimljivo, nije bio prezadovoljan "Obračunom kod O.K. Corrala", osmislio je "Dan revolveraša" kao kudikamo mračnije i tjeskobnije djelo u odnosu na spomenuti hit.

Unutar sjajne glumačke ekipe, najbolji je posao obavio jedan od najvećih američkih filmskih glumaca Robert Ryan (Namještaljka, Divlja horda).


Komentari (1)

Foto