petak, 24.05.2024 17:17

Zemlje - ljudi - pustolovine (1975)

LAENDER - MENSCHEN - ABENTEUER (Originalni naziv)

dokumentarni

Annette Dittert kreće u potragu za tragovima staroga Britanskog Carstva i upoznaje modernu Englesku

sez.1 ep.6Crvene drvene kuće na slikovitim jezerima i losovi u prolazu - sliku Švedske često obilježuju turistička mjesta na jugu zemlje. Ali dalje na sjeveru, u planinskom i brežuljkastom kraju u srcu Švedske, zemlja pokazuje svoju netaknutu, divlju stranu. Ovdje, duž granice s Norveškom, vjerojatno ima više sobova, medvjeda i risova nego ljudi. Samotno zaleđe daleko od velikih gradova ima svoj poseban čar. Ovdašnji stanovnici ne bi željeli živjeti nigdje drugdje. Jer fjeld njima znači slobodu.
 

Temza nije obična rijeka, već englesko nacionalno blago. Njome se putuje, trguje, uz nju se živi, a i važna je inspiracija za britanske pjesnike. U toj mračnoj rijeci zrcali se impresivna povijest Engleske, sudbina njezinih vladara i njihovih podanika.

ARD-ova dopisnica Annette Dittert otkriva važne likove i priče koje govore o rastu i razvoju Engleske od najmoćnije svjetske sile do pada Britanskog Carstva. Upoznaje čuvare kraljevskih labudova, pije čaj s ekscentričnim kolekcionarima starih čamaca i putuje najstarijim viktorijanskim parnim brodom. Sudjeluje na izletu s lovcima na duhove s Tower Bridgea koji pokazuje sveprisutni engleski afinitet za stravu i užas.

Komentari (1)

Foto