petak, 17.05.2024 14:33

Zemlje - ljudi - pustolovine (1975)

LAENDER - MENSCHEN - ABENTEUER (Originalni naziv)

dokumentarni

Annette Dittert kreće u potragu za tragovima staroga Britanskog Carstva i upoznaje modernu Englesku

sez.1 ep.1Prelijepi krajolici i raznolike kulture. Ova dokumentarna serija vodi nas na put oko svijeta u najzanimljivije zemlje, predstavlja nam najosobitije ljude i prikazuje najuzbudljivije pustolovine. Svaka nas epizoda vodi u neki od najljepših dijelova svijeta, do njihovih jedinstvenih stanovnika, njihova načina života i njihovih svečanosti, do nekih osobito fascinantnih pojedinaca i njihovih čudesnih životopisa. -------- Štokholmski arhipelag obuhvaća više od 30.000 otoka i otočića. Taj svijet počinje samo nekoliko kilometara od središta Stockholma, proteže se daleko u Baltičko more i zadržao je velik dio svojeg izvornog šarma. Jer na većinu otoka može se doći samo morskim putem. Ovo je otočje za mnoge Šveđane idealno mjesto za provođenje ljeta u vlastitoj zemlji. No Štokholmski arhipelag nije idila samo za ljetne posjetitelje i turiste. Na otočiću Grinda seosko je imanje Marije Jörgensson. Baviti se poljodjelstvom na ovom otočju uopće nije lako. Krave koje se voze brodom ovdje su uobičajen prizor. Na Sandhamnu živi Sanna Thimmig Johansen. Prvi dan ljeta ovdje se još slavi na tradicionalan način. Pomorstvo je ostavilo traga posvuda na otocima i između njih. Per Normark roni za olupinama i traga za dobro očuvanim brodovima iz hanzeatskog doba. Kao u kakvu muzeju na morskom dnu počivaju njihovi ostaci: sidra, topovske kugle, glineni ćupovi i brodske daske.
 

Temza nije obična rijeka, već englesko nacionalno blago. Njome se putuje, trguje, uz nju se živi, a i važna je inspiracija za britanske pjesnike. U toj mračnoj rijeci zrcali se impresivna povijest Engleske, sudbina njezinih vladara i njihovih podanika.

ARD-ova dopisnica Annette Dittert otkriva važne likove i priče koje govore o rastu i razvoju Engleske od najmoćnije svjetske sile do pada Britanskog Carstva. Upoznaje čuvare kraljevskih labudova, pije čaj s ekscentričnim kolekcionarima starih čamaca i putuje najstarijim viktorijanskim parnim brodom. Sudjeluje na izletu s lovcima na duhove s Tower Bridgea koji pokazuje sveprisutni engleski afinitet za stravu i užas.

Komentari (1)

Foto