Rezovi sjećanja (1998)

SHATTERED IMAGE (Originalni naziv)

triler

Traumatizirana mlada žena ima krizu dvojnog identiteta od kojih je jedan plaćenog ubojice

 
Režija: Raul Ruiz
Scenarij: Duane Poole
Uloge: Anne Parillaud, William Baldwin, Lisanne Falk, Graham Greene, Bulle Ogier...

Filmografija

Bogata i traumatizirana mlada žena Jessie (Anne Parillaud) oporavlja se od silovanja i pokušaja samoubojstva. Novopečeni suprug Brian (William Baldwin) vodi je na medeni mjesec na Jamajku, gdje odsjedaju u luksuznom ambijentu. No Jessie stalno sanja da je plaćeni ubojica i da po narudžbi ubija razne muškarce, te da je upoznala mladića Briana koji joj se nameće. Dok radi kao ubojica, sanja da je na medenom mjesecu s Brianom. Što je zapravo java, a što san...

Najpoznatiji čileanski sineast Raul Ruiz započeo je karijeru još šezdesetih, kad je kao pisac avangardnih drama prešao na film, gdje je postigao međunarodnu afirmaciju, no tek nakon što je napustio Čile kao ljevičar. Njegovi su filmovi često bili u konkurenciji Canneskog festivala, a Berlinski festival dodijelio mu je 1997. godine specijalnog Srebrnog medvjeda za životni doprinos umjetnosti filma. Tijekom devedesetih Ruiz je često snimao, obično svake godine po jedan film u raznim međunarodnim koprodukcijama, kakva je i "Shattered Image".

U ovom filmu utjecaj latinoameričke književnosti tzv. magičnog realizma osobito je razvidan. Glavnu ulogu tumači francuska glumica A. Parillaud, legendarna Nikita iz istoimenog kultnog filma Luca Bessona, kojem Ruizov film, kroz motiv dvojnog identiteta protagonistice, od kojih je jedan plaćenog ubojice, odaje svojevrsnu posvetu. Partner A. Parillaud je W. Baldwin, pripadnik glumačko-obiteljskog klana Baldwin, najpoznatiji kao partner Sharon Stone u trileru "Sliver", a poznat i po nastupima u filmovima "Policajac pod kontrolom" i "Tri srca". U ostatku glumačke ekipe gledatelji će vjerojatno prepoznati i G. Greena, najpoznatijeg američkog glumca indijanskih korijena, afirmiranog u nizu filmova od kojih je najpoznatiji višestruki oskarovac "Ples s vukovima".


Komentari (0)

Foto