Savršeni učenik (1998)

Apt Pupil (Originalni naziv)

triler drama

Priča o bizarnom odnosu između prikrivenog naciste i njegovog susjeda srednjoškolca

 
Režija: Bryan Singer
Scenarij: Stephen King, Brandon Boyce
Uloge: Brad Renfro, Ian McKellen, Joshua Jackson, Mickey Cottrell, ...

Filmografija

Intrigantna, uznemirujuća i prilično sugestivna intimistička psihološka triler drama cijenjenog redatelja Bryana Singera (Privedite osumnjičene, X-Men, X2), filmska je adaptacija još jednog bestseler romana izuzetno plodnog, popularnog i često ekraniziranog američkog književnika, majstora horora Stephena Kinga (Carrie, Isijanje, Christine, Ostani uz mene, Misery, Tamna strana, Dolores Claiborne, Zelena milja, Tajni prozor).

Tinejdžer Tod Bowden (B. Renfro) izvrstan je učenik, bistri i daroviti srednjoškolac koji 1984. odrasta u idiličnom predgrađu Los Angelesa. Todovi se roditelji, otac Richard (B. Davison) i majka Monica (A. Dowd), ponose svojim sinom, a on svo slobodno vrijeme provodi u druženju s najboljim prijateljem Joeyem (J. Jackson) i zabavama s djevojkama. Jednog dana, zaintrigiran satom povijesti posvećenom holokaustu, Tod odluči temeljito se posvetiti toj temi. Nakon mnogo sati naporna čitanja i učenja doznaje mnoštvo detalja o nacističkoj Njemačkoj i holokaustu.Jedne večeri, vraćajući se autobusom iz škole, iznenađen primijeti da njegov susjed Arthur Denker (I. McKellen), povučeni i usamljeni starac njemačkog podrijetla, vrlo sliči zloglasnom Kurtu Dussanderu, nikad uhićenom zapovjedniku nacističkog koncentracijskog logora Bowden. Prikupivši dovoljno dokaza da je Denker uistinu Dussander, Tod uskoro pokuca na vrata starčeve kuće i odluči ga ucijeniti. Želi li izbjeći uhićenje i izručenje Izraelu, Dussander mora Todu detaljno prepričati sva svoja sjećanja na konc-logore, i sve ono što ne piše u udžbenicima povijesti.
Nakon što Dussander nevoljko pristane, između njega i Toda postupno se razvija bizaran odnos, u kojem mladić s vremenom sve više uživa u mučenju starca. Istodobno, počinju ga progoniti noćne more, u kojima proživljava stravične prizore iz Dussanderovih priča. Zahvaljujući tome, sve više zaostaje u školi, čime privlači pozornost požrtvovnog pedagoga Edwarda Frencha (D. Schwimmer). Predstavljajući se kao Todov djed, Dussander odluči iskoristiti nastalu situaciju, posjetiti Frencha i na vrijeme se zaštititi od neugodnog svjedoka....
Prihvativši se prilagodbe Kingova literarnog predloška tri godine nakon iznimnog uspjeha ostvarenog izvrsnim dijaboličnim trilerom Privedite osumnjičene, jednim od najboljih filmova 1990-ih za čiju je režiju osvojio prestižnu nagradu BAFTA, Singer je snimio razmjerno slojevito i vrlo tjeskobno djelo koje, dotičući se teme holokausta i najveće tragedije u povijesti čovječanstva, na vrlo zanimljiv način obrađuje prirodu i univerzalnu privlačnost zla.
Družeći se sa zloglasnim nacističkim zločincem Dussanderom, tinejdžer Tod Bowden, dijete iz dobrostojeće obitelji iz idiličnog američkog predgrađa, postupno postaje sklon fašističkim idejama, pretvara se u asocijalnog usamljenika sličnog Dussanderu, te u sebi razvija manipulativne, sadističke i ubilačke sklonosti. Premda ne zadire duboko u analizu nacističke ideologije, Singerov je film dostatno uznemirujuće i subverzivno ostvarenje koje gledatelja tjera na razmišljanje. Uz slavnog Iana McKellena (Posljednji akcijski junak, A glazba i dalje svira, Restauracija, Bogovi i čudovišta, Richard treći), glumca dva puta nominiranog za Oscara i najpoznatijeg po ulozi čarobnjaka Gandalfa u kultnoj trilogiji Gospodar prstenova, nastupa mladi Brad Renfro (Klijent, Vrijeme osvete, Bully, Svijet duhova, Pomračenje).

Komentari (1)

Foto